Juhtkiri: vabatahtlikud hoolijad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Nädalavahetusel tunnustati Kundas riigi tublimaid priitahtlikke. See tore sündmus tõstis taas au sisse vabatahtlikkuse, mille puhul peab alati mõtlema, kas tegemist on ehk millegagi, mis võib ühel hetkel päästa rahapuuduses vaevlevad valdkonnad: siseturvalisuse, hariduse ja meditsiini. Mõned arvavad, et vabatahtlikud pritsumehed ei hakka kunagi asendama elukutselisi, nagu ka abipolitseinikud politseinikke. Vabatahtlike tähtis roll näitab pigem seda, et riigil ei ole endiselt piisavalt ressursse, hoobasid või arusaamist, kuidas nende keeruliste elukutsete esindajaid vääriliselt tasustada ning omandatud ametis hoida.

Pole ju saladus, et endiselt teevad päästjad lisaks põhitööle mitmes teises kohas muud tööd. Uudised päästjate palgatõusust valmistavad rõõmu, kuid kas need sõnumid panevad neid mehi ja naisi pühenduma üksnes omandatud erialale? Esialgu ilmselt veel mitte. Vabatahtlike päästjate hulgas leidub neidki, kes kunagi pidanud kutselise päästja ametit ja nüüd lihtsalt vanast armastusest annavad oma panuse meie kõigi turvalisusesse.

"Vabatahtlike päästjate hulgas leidub neidki, kes kunagi pidanud kutselise päästja ametit ja nüüd lihtsalt vanast armastusest annavad oma panuse meie kõigi turvalisusesse."

Vikipalu suurpõlengul on praegu ametis rohkem vabatahtlikke kui palgalisi päästjaid. Kusjuures suur osa vabatahtlikest on täiesti lihtsad inimesed, kes pole isegi vabatahtlikud päästjad. Siseminister Andres Anvelt ütles Kundas vabatahtlike päästjate foorumil, et priitahtlikke pole palju mitte seetõttu, et riik on nõrk või inimesed ei usalda riiki, vaid seetõttu, et inimesed hoolivad.

Vabatahtlike päästjate hulgas on siin kandis lisaks Kadrina priitahtlikele pritsimeestele eriti silma paistnud Aasukalda päästjad. Ja nemad hoolitsevad väga tõsiselt selle eest, et sõnum nende tegemistest jõuaks kaugele. Nii on Aasukalda vabatahtlikud päästjad juba kolm aastat osalenud kogukonnapraktika programmis, mille käigus on poolsada Rakvere kooliõpilast käinud nende tööga tutvumas ja ka päästjate ettevõtmistes kaasa löömas. Kuigi 50 noort ei ole just väga suur hulk, on – silmas pidades, et sama kolme aasta jooksul on üle kogu Eesti kogukonnapraktikas osalenud 2000 kooliõpilast – pisikese Aasukalda komando panus märkimisväärne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles