Koduseinad, mille vahel on nii noortekodu kui ka turvakodu

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Maria ja Lapsed asenduskodu ja turvakodu juhataja Karis Mugamäe (paremal) ja Maria Minhof, kes asenduskodu rajas ning nüüd seitsmekümneaastasena hooldusperes nelja last kasvatab.
MTÜ Maria ja Lapsed asenduskodu ja turvakodu juhataja Karis Mugamäe (paremal) ja Maria Minhof, kes asenduskodu rajas ning nüüd seitsmekümneaastasena hooldusperes nelja last kasvatab. Foto: Marianne Loorents, shutterstock

Rakveres Linnuriigis on üks pealtnäha täiesti tavaline eramu. Ometi peatub selle ees tavapärasest tihedamini politseiauto. Mitte et majaelanikud oleks korda rikkunud, vaid sinna tuuakse lapsi, kel oma kodus olemine on mingil põhjusel ohtlikuks muutunud.

Tegemist on Lääne-Virumaa ainsa laste turvakoduga, kuhu politsei või lastekaitsetöötajad on pidanud tänavu juba kaheksal korral lapse tooma. Mullu leidsid seal ajutise turvapaiga 15 last. “Üldjuhul tuuakse laps öösel, sest kodune olukord on muutunud äkitselt keeruliseks. Laps võib olla meie juures mõne päeva või koguni kuu: on neid, kes lähevad turvakodust koju tagasi, sest olukord on rahunenud ja vanem oma eksimusest aru saanud. Või võtab lähisugulane lapse enda hoolde. Aga ta võib edasi minna ka asenduskodusse või hooldusperre,” räägib nii Tudulinna kui ka Rakvere asenduskodu ja turvakodu juhataja Karis Mugamäe.

Nende juurde jõudvad lapsed on enamasti väga raskes seisus. “See on uskumatu, mida inimesed on võimelised oma lastega tegema. Kui ikka tuleb täiesti näljas või läbipekstud laps, siis see on väga raske,” lausub ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles