Anna Timmer tähistas eile oma 105. sünnipäeva

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Timmer.
Anna Timmer. Foto: Katri Lindau

13.juulil tähistas Uhtna hooldekodus oma 105. sünnipäeva Anna Timmer. Teda tervitasid lauluga hooldekodukaaslased ning lähedased.

Anna Timmer sündis Järvamaal. Peres oli kümme last. Nende isa otsustas perega Siberisse Tomski kubermangu Vambola külla kolida, kus Anna Timmer abiellus naaberküla noormehe Albertiga, kes oli samuti Eestist pärit. Abielludes tuli muuta nii ees- kui pere­nime. “Tegelikult oli tema nimi Alma Elfride. Külas elades polnud ju passi vaja, abielluma hakates oli. Venemaal aga Alma-nimelisi ei ole, nii saigi nimeks Anna,” selgitas tütar Jeli­saveta Timmer.

Annal ja Albertil oli neli last. Albert aga arreteeriti kui riigi­vaenlane ning Anna tõsteti koos väikeste lastega riigikorterist tänavale. “Algasid ras­ked ajad – elasime sugulaste juu­res, ema tööd ei leid­nud, kuna olid väikesed lapsed, min­gi aja sai ta küll haiglas sani­tari­na töötada,” meenutas Jelisaveta Timmer.

“Siis aga rääkisid lähedal kaevanduses töötanud eestlastest vangid talle augu pähe, et sõidame Eestisse tagasi, ning 14. veebruaril 1947. aastal astusimegi Balti jaamas rongilt maha,” jätkas Jelisaveta Tim­mer. Eestis tutvus Anna Tim­mer oma teise abikaasaga ning sündis veel üks poeg.

Jelisaveta Timmer iseloomustas oma ema väga tööka ja käsitöö oskajana. Aga ta on ka õudselt jonnakas, lisas tütar.

Seda kinnitas naerdes ka Uhtna hooldekodu juhataja Maret Piispea. “Tema hommikul sööma ei hakka, kui ta lõunaks ära sööb, on hästi. Kui ma ütlen, et see on külm, vastab ta, et see pole sinu mure, laps,” naeris Maret Piispea, kelle sõnul on Anna viimastel aastatel tasasemaks jäänud, aga kui ta kuus aastat tagasi hooldekodusse tuli, rääkis anekdoote ja jutte oma Siberis elatud aastatest. “Temas on näitleja kaduma läinud,” ütles tütar Jelisa­veta Timmer. “Ta pole küll laval esinenud, kuid kui ta Siberis elas ning veel abielus pol­nud, oli ta seltskonnas tähelepanu keskpunktis,” kõneles Anna Tim­meri tütar.

Anna Timmeril on 17 lapselast ning üks lapselapselaps.

Lääne-Viru maavalitsuse rahvastikuregistripidaja Ene Prillopi sõnul on Anna Tim­merist maakonnas vanem vaid viimati 106. sünnipäeva tähistanud Elfriede-Helene Kukk.

Maavalitsuse registripidaja andmetel on Ees­ti kõige vanem inimene Rap­lamaal elav naisterahvas, kes on sündinud 1903. aastal. Enne 1911. aastat sündinuid on Eestis kokku pisut üle saja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles