Juhtkiri: Virulaste folk

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Folgi esimene õhtu Käsmus.
Viru Folgi esimene õhtu Käsmus. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Mitmed inimesed tõid Viru Folgi eelistena välja selle, et ei ole suurt läbustamist. Kuna Käsmu asub suurtest keskustest eemal, tulevad sinna eelkõige need, kes tõesti tahavad festivali nautida, mitte need, kel soov lihtsalt pidu panna. Eks viimaseid hoiab muidugi eemale ka suhteliselt kõrge piletihind.


Samas on Viru Folgi puhul siiski tegu massiüritusega, millega kaasnevate mõningaste ebamugavustega tuleb arvestada. Näiteks nii autoga kui ka jala liiklemine võib olla kohati raskendatud – mõneski kohas oli rahvast niivõrd tihedalt. Samuti oli mõnes väiksemas kontserdipaigas vahel ülerahvastatusega probleeme, näiteks kirikusse ja mõningatele rahvamajas toimunud kontsertidele ei mahtunud sisse ja rahvas seisis troppis uste taga.

Suuremate muusikahuviliste jaoks oli ehk pisut häiriv pealava kõlarite vähesus ja kvaliteet, aga keskmine festivalikülastaja ilmselt ei osanud sellest puudust tunda.

Positiivne oli see, et mõeldud oli ka kõige pisematele festivalikülastajatele. Meremuuseumi juures sai Jaanioja mamslimaal meisterdada, õppida tegema folgititte, ehteid, käia ringi muinasjutulistes kostüümides, teha endale pähe ilus kroon. Samuti töötas lasteaed, kuhu sai pisipõnnid tasu eest eakaaslastega mängima ja puhkama jätta. Isegi kõht söödeti lastel seal täis, nii et vanemad said rahumeeli festivali üritustel osaleda.

Prügimajandus oli hästi korraldatud, ei näinud kordagi, et räpane prügiurn ajaks üle – kõik oli puhas, kiiresti tühjendatud ja isegi sorteeritav.

Hea mulje korraldusliku poole pealt jättis ka pealava juures asunud suitsetamistelk, mis muutis olemise mõnusamaks nii suitsetajate kui mittesuitsetajate jaoks.

Viru Folk pakkus võimaluse ka tulevastel muusikutel kätt proovida, olgu siis tänavamuusikutena või ka kontserdi andjana – olgugi et tasuta kontsertide vormis, aga kogemus on ju tähtis ja näiteks Ukerdajad said üsnagi suure menu osaliseks.
Viru Folk on igatahes oma koha suviste festivalide kalendris ja publiku südameis leidnud. Virumaa Teataja soovib korraldajatele edu ja jaksu järgmise aasta festivali ettevalmistamisel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles