Kooliuusikute toetus erineb mitu korda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Septembri algus toob lisaks koolialgusrõõmule kaasa ka suured kulutused õppevahenditele.
Septembri algus toob lisaks koolialgusrõõmule kaasa ka suured kulutused õppevahenditele. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Omavalitsused on I klassi minevate laste vanemate­le toeks erineval moel: kes maksab toetust, kin­gib õp­petarbeid või toetab ainult raskustes peresid. Suurimat, 128eurost toetust maksab Rakvere vald.

Rakvere vallas makstakse 128 eurot toetust ka nendele valla õpilastele, kel ei ole elukoha järgi võimalik oma valla koolis käia. Näiteks tõi Rakvere vallavanem Aivar Aruja Arknal ja Karivärava külas elavad lapsed. Neile, kel on võimalus oma valla kooli minna, kuid lähevad teise, maksab vald toetust 64 eurot.

Sõmeru vallas on eelmise aastaga võrreldes ranitsatoetus tõusnud. Mullu oli selleks 1000 krooni, tänavu 1500 krooni ehk 95,87 eurot. Valla haridusspetsialist Ia Müür selgitas, et toetust saavad kõik valla lapsed, ka need, kes lähevad kooli väljapoole Sõmeru valda.

Mitu omavalitsust toetab kooliminejaid vanas vääringus  umbes 1000 krooniga. Viru-Nigula vald toetab esimesse klassi minejaid 65 euroga olenema­ta sellest, kas laps läheb oma val­la või teise omavalitsuse koo­li, sama on ka Vihulas, kus toetuse suurus on 64 eurot. “Osa toetusest antakse kätte kingitusena, milleks on joonistustarbed, ülejäänud summa kantakse lapsevanema arvelduskontole lapsevanema avalduse alusel,” selgitas Vihula valla sotsiaalnõunik Eha Veem.

Vinni valla haridusnõunik Margit Diits ütles, et ranitsatoe­tust makstakse kõigile valla koo­lide õpilastele ning valla las­tele, kes hakkavad õppima mujal asuvas muukeelses koolis või erivajadustega lastele mõeldud õppeasutuses. Toetuse määr on 64 eurot. “Kingime igale valla kooli esimese klassi õpilasele valla vapiga helkuri, näitamaks, et hoolime neist,” kõneles ta. Õppevahendite, kooliriiete jms soetamisel toetab vald raskustes peresid avalduse alusel.

Ka Kunda linnas mujale õppima minejaid ei toetata, välja arvatud juhul, kui Kunda linnas vajalikku  õppevormi ei ole või Lääne-Virumaa nõustamiskomisjon on lapse suunanud õp­pima väljaspool linna asuvasse kooli. Toetuse suuruseks kooliuusikutele on 64 eurot.

Laekvere vallas makstakse ranitsatoetust 32 eurot kõigile vallas I klassi minejatele, neile on ka väike kinkekott õppevahenditega, mille maksumus on kuni 10 eurot. Vallavanem Aarne Laas selgi­tas, et väljapoole valda kooli mi­nejatele toetust ei maksta, sest Eestis on sis­sekirjutus väga ebatäpne – ini­mesed elavad mujal, kui on elanikeregistris kirjas, ning ei ole mõeldav, et toetust makstakse suvalises Eesti vallas või linnas kooli minevale lapsele.

Tapa vallas on toetuse suuruseks 35 eurot. Lastele, kes lähevad mõne teise omavalitsuse kooli, pole toetust ette nähtud. Rägavere vallas saavad I klassi lapsed, kelle elukoht on rahvastikuregistri järgi Rägavere vald, koolitoetust 32 eurot, alates teisest kuni XII klassi õpilastele makstakse kooli alguse puhul 10 eurot avalduse alusel.

Kadrina ja Haljala vald ning Rakvere linn toetavad õpilasi juba aastaid õppevahenditega. Haljala vallas anti kinkekomplektid enamikule üle lasteaia lõpupeol. Sel aastal oli maksumus 29 eurot. Kadrinas saavad õpilased õppetarvete komplekti väärtuses 27,05 eurot. Rakvere linnas on ranitsatoetus 64 eurot, kuid see antakse talongi kujul, mille alusel saab kauplusest koolitarbeid osta.

Tamsalu, Rakke ja Väike-Maarja vallas nn ranitsatoetust ei maksta. Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg rääkis, et   esimesse klassi minejaid  kostitatakse kringliga. “Lastega peresid, kel napib raha koolitarvete ostmiseks, oleme materiaalselt aidanud pere esitatud toetusetaotluse alusel,” selgitas ta.

“Olen seda meelt, et toetada tuleb neid lastega peresid, kes tõepoolest abi vajavad. Vaa­tame läbi abivajajate toetusavaldused ning arvestame iga konkreetse pere materiaalset olukorda ja vajadusi toetuse määramisel,” arvas ka Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla.

Samuti Rakke vallas on paljulapselistel ja majanduslikes raskustes peredel võimalik esitada vallavalitsusele avaldus toetuse taotlemiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles