Lühike teekond paberivabrikust kaljuaknani

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gozo kaljuaken on kuulsa merenümfi Calypso kodusaare üks suuremaid turismimagneteid.
Gozo kaljuaken on kuulsa merenümfi Calypso kodusaare üks suuremaid turismimagneteid. Foto: Internet

Koos Lahemaa mõisatega pärjati Brüsselis Euroopa turismiauhindade galal veel 20 sihtpunkti üle Euroopa. Osa neist avastamata aaretest jääb Eesti inimesele kahtlemata kaugeks ja neisse sattumine on siinse turisti jaoks keeruline, osa aga kutsub ennast avastama.


Lõuna poole teele asudes võib Lätimaal läbi põigata Ligatne linnakesest, mis asub Cesise ja Sigulda vahel, vaid mõnekümne kilomeetri kaugusele Rakvere sõpruslinnast. EDENi turismiauhinnaga tunnustati kogu linnakest, eeskätt aga turistide jaoks taastatud paberivabrikut ja Gauja rahvusparki.
Leedus auhinna võitnud Rokiškise mõis jääb küll eestlaste marsruutidest seal maal pisut eemale – Panevežysi-Daugavpilsi maantee äärde, kuid Rokiškise giid Zigmas Mackevicius kinnitas, et turistid Rokiškise mõisa põikamist kahetsema ei pea.
“Mõisas on päris tore muuseum, palju põnevust peaksid pakkuma jõulusõimed, mida siia on kogutud,” ütles Mackevicius.

Veelgi lõunasse edenedes võib Poolas läbi sõita Žyrardowi linnast, mis jääb Varssavist 42 kilomeetri kaugusele. “Žyrardow ei ole tüüpiline Poola linn, tegelikult on tegemist viimase kandiga Poolas, kus on säilinud tüüpiline XIX sajandi tööstusarhitektuur,” rääkis Brüsselis linna esindanud Jacek Grzonkowski.
Tegemist on kunagi suure linavabriku ümber kasvanud linnaga. “Vabriku ja selle tööliste elamute baasil on tehtud palju huvitavat, samas on hoonete funktsioon jäetud samaks, nii et XIX sajandi lasteaias on ka praegu lasteaed ja vanas haiglahoones haigla,” tõi ta näite.

Tšehhimaal pälvis auhinna Lõuna-Määrimaal asuv Slovacko piirkond riigi kaguosas.
Antonin Kuchar Slovacko piirkonda jääva Kyjovi linnavalitsusest kõneles, et tegemist on Tšehhimaa tähtsaima veinipiirkonnaga ja ka kandiga, kus folkloor kogu riigi mastaabis kõige rohkem au sees.
Kuchar tõstis esile folkloorifestivali Slovacki Rok (Slovacko Aasta), mida on korraldatud järjepidevalt alates 1921. aastast. “Traditsioonid on tugevad nii folklooris kui veinitootmises, kusjuures eriti õnnestunud on meie valged veinid,” lausus ta. Mees lisas, et ehkki nende kandi punased veinid on võitnud päris palju auhindu, kipub Tšehhimaal korraliku punase veini valmistamiseks siiski päikest nappima.
Turistidele peaks aga meelt mööda olema piirkonna avastamine, reisides mööda 65 kilomeetri pikkust Bata kanalit. “See on väga atraktiivne turismimarsruut ning huvitav ka lastele,” kiitis Antonin Kuchar.
Velehradi küla, mis tuhatkond aastat tagasi oli Suur-Määrimaa pealinn, on aga Tšehhimaa populaarseim palverännakute paik, sest just seal ristisid pühad Kyrillos ja Methodios Määrimaa ja andsid tšehhidele tähestiku.

Päris paljud käivad puhkusereisil ka Maltal, seal tasuks põigata Gozo saarele, kus asub väike Gharbi linnake. Gharbi, mis araabia keeles tähendab päikeseloojangut. Linnapea David Apap ütles, et linnake on säilinud oma ehedal ajaloolisel kujul.
“Gozo on maagiline saar, ta on küll väike, aga meil on väga palju kultuuri,” teavitas Apap ja tõi näiteks nii vanad templid ja kirikud kui põneva folkloorimuuseumi.
Linnapea sõnul tunnustati aga eelkõige seda, et euroraha toel puhastati  randa kuulsa kaljuakna juurde viiv 40 aastat prügimäena kasutusel olnud 1,5 km pikkune org ja tehti korda kanalisatsioon. “Vanasti läks reovesi kaljuakna juures otse merre, nüüd on seal vesi puhas ja tegemist on Malta parima sukeldumiskeskusega,” lausus Apap.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles