Rakvere eelarve võitleb raskustega

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelarve suurim investeering on 4,1 miljonit krooni Rakvere reaalgümnaasiumi renoveerimiseks.
Eelarve suurim investeering on 4,1 miljonit krooni Rakvere reaalgümnaasiumi renoveerimiseks. Foto: Teet Suur

Rakvere linnavolikogu kinnitas küll kolmapäeval järgmise aasta eelarve, kuid välistatud ei ole negatiivse lisaeelarve tegemise vajadus aasta jooksul.


Rakvere linnavolikogu võttis kolmapäeva õhtul vastu linna 2009. aasta eelarve mahus ligi 264 miljonit krooni, eelarve kohaselt on prognoositud tulumaksu laekumise kasvuks 2008. aastaga võrreldes 3,8 protsenti.


Volikogu liige Rainer Mil­top ütles, et palkade tõusust on praegu absurdne rääkida. "Töökohad kaovad ja tulumaksu laekumine ei saa ju kasvada," lausus ta.

Linnavara puhvriks
Volikogu esimees Mihkel Juhkami selgitas, et mingisuguse tõusu planeerimine eelarvesse on siiski põhjendatud, sest osaliselt kajastub maksulaekumises ka tänavune palkade tõus.

"Tänavu esimestel kuudel kasvasid palgad igakuiselt, palgatõus peatus teisel poolaastal, eks aasta esimese poole arvelt tuleb ikkagi ka mingisugune tulumaksu laekumise tõus," prognoosis Juhkami.

Samas oli volikogu esimees pessimistlik ja arvas, et tegelikult võib 2009. aasta tulumaksu laekumine tulla isegi väiksem kui 2008. aastal, seda isegi kuni kümme protsenti.

"Ma hääletan siiski eelarve vastuvõtmise poolt, sest üks puhver, mis aitab alalaekumist vähendada, on linnavara müük, mida ei ole eelarvesse sisse kirjutatud," ütles Mihkel Juhkami.

Rakvere abilinnapea Ran­nar Vassiljev rääkis, et ilmselt tuleb järgmise aasta jooksul eelarve juurde naasta ja selles korrektiive teha. "Linna põhimääruse kohaselt andsime eelarve volikogule üle 15. oktoobril," põhjendas Vassiljev eelarve suhtelist optimismi.

Teiste linnadega võrreldes ei ole Rakvere eelarve siiski liigselt optimistlik, sest teisipäeval võeti vastu Keila linna eelarve, kus tulumaksu laekumise kasvuks on kavandatud viis protsenti. "Viieprotsendilise kasvuga arvestatakse ka Tallinna eelarves," teadis Mihkel Juhkami.

Juhkami ütles, et järgmisel aastal hakkab volikogu oma istungitel kuulama linnavalitsuse ülevaateid eelarve täitmisest.
"Esimest korda ilmselt juba veebruaris, sest veebruari alguseks peaks selge olema, milliseid kärpeid teeb riik omavalitsuste rahastamises ministeeriumide eelarvete kaudu," lisas ta.

Keskerakonna optimism
Koalitsioonist oluliselt optimistlikumad olid tulumaksu laekumise suhtes volikogu keskerakondlastest liikmed, kes eesotsas Marek Leemetsaga esitasid parandusettepaneku, milles soovisid suurendada tulumaksu laekumise prognoosi 2,5 miljoni krooni ehk ligi 2 protsendi võrra, et selle arvelt maksta igale Rakvere linnas elavale pensionärile 500 krooni ühekordset toetust.
Abilinnapea Rannar Vassiljev ütles resoluutselt, et tulubaasi suurendamine ei ole põhjendatud. "Arutada võiks siis, kui oleks näidatud kulud, mille arvelt toetust maksta," sõnas Vassiljev.

Volikogu aseesimees Karl Mäesepp lausus, et ilmselt ei ole ükski volikogu liige selle vastu, et pensionäre toetada, kuid praegustes majanduslikes oludes oleks see linna rahakotile liiga suur koorem. Rakveres elab umbes 4500 pensionisaajat.

Mihkel Juhkami aga juhtis volinike tähelepanu riigikontrolör Mihkel Oviiri kuu aja tagusele kõnele riigikogus, kus soovitati vältida ühesuguste toetuste maksmist ja suunata toetused neile, kes tõeliselt abi vajavad.

"Rakvere linnal on ka väga hea ja toimiv toetuste süsteem, mille kaudu on abivajajatel võimalus toetust saada," ütles Juhkami. Rannar Vassiljevi sõnul on Rakvere linnal üle kümne toetuseliigi, mida abivajajad saavad taotleda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles