Puhastverd eestlase võitlused (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Arikainen
Lembit Arikainen Foto: Erakogu

Lugesin mõned päevad tagasi rahvusringhäälingu uudis­teportaalist kuidas Võru- maal protesteerivad inimesed ­ Eesti suurima kanalakompleksi rajamise vastu Väimela külje alla.

Piirkonna elanikud olid mures, et kompleks hakkab levitama ammoniaagihaisu ja võib põhjustada terviseriske. Minu silme ees kangastus kohe pilt puhastverd eestlasest. Sellisest, keda me kõik tunneme. Miks? Sellepärast, et täpselt nõnda, nagu oli juttu selles uudises, käitubki puhast tõugu eestlane: ta vingub juba ainuüksi sellepärast, et saaks vinguda.

Oleme jõudnud oma uues ja ilusas ajas Arieli ning Bossi lõhnaga vist liiga ära harjuda. Samas tundub, et peale on sirgunud uus põlvkond ääremaa siidinäppe.

Need on tegelased, kes oma lin­nakorterid üürile on andnud ja pagenud ise kärast ja saastest eemale metsade rüppe, olles soetanud endale sinna maameeste poolt maha jäetud kodud.

Samas on need uusasukad väga tublid olnud ja teinud hüljatud eluasemetest toredad turismitalud, kus uuslinnamees käib nüüd uhkema tööga teenitud raha eest nostalgitsemas. Näiteks õpetab seal uusmaamees talle, kuidas maitsvat kama ja leiba teha. Seda, kuidas linnamees peaks käituma, kui seenel käies juhuslikult ära eksib, või hoopis, et kuivaga ei tohi metsas lõket teha. Muidugi kuulub hinna sisse ka hommikusöök koos tünnisauna ja mullivanniga.

Kõik on uue olukorra üle õnnelikud ja väga rahul, kuni järsku pistavad turismitalude peremehed üheskoos kirema: “Ärge jumala eest ehitage meile kanalat, me tahame palju paremaid töökohti. Ehitage meile hoopis suur ostukeskus koos kino ja kasiinoga! Nii saavad meie naised teenindajatena tööd ja mehed, kes pole ennast veel surnuks joonud või Soome kolinud, saavad olla turvamehed, kaubavedajad või remondimehed.

Teenitud palga eest saaksime kõik rõõmsalt šopata, kinos popkorni süüa või kirglikult oma viimaseid sääste kasiinos kulutada.”

Sellise hädakisa järel tekib tõesti küsimus, et milleks Võrumaale kanala? Mune saab ju poest osta ning samuti liha. Olgugi et külmutatult ja Poolast. Nii olekski Võrumaa mured murtud ja raha muudkui ringleks.

Ja kui te tõesti nii väga tahate seda kanalat ehitada, siis helistage palun Taavi Aasale. Äkki tema leiab kusagil Tallinnas sellele jupi maad. Seal peaks ka üsna mitu endist võrokest juba ees olema ja nood saavad siis turismitalus puhkamas käies uhkusega öelda: “Käin päälinnas tööl.”

Miks peab kõigele vastu olema? Mis haigusi kanad inimestele jagavad?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles