FEB sulges nädala lõpuni kõik poed – küberrünnak tegi serverid tühjaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS FEB on Eesti juhtiv sanitaartehnika hulgi- ja jaemüügiga tegelev ettevõte.
AS FEB on Eesti juhtiv sanitaartehnika hulgi- ja jaemüügiga tegelev ettevõte. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti juhtiv sanitaartehnika hulgi- ja jaemüügiga tegelev ettevõte AS FEB sulges väidetava küberrünnaku tõttu nädala lõpuni kõik oma kauplused.

“Seoses tehnilise rikkega on kauplused kuni 27.08 suletud, vabandame ebamugavuste pärast!” teatas ettevõte. Samal põhjusel suleti ka kaupade tellimiskeskkond.

Postimehe andmetel on alates kolmapäevast FEB AS-i serverid üle riigi rivist väljas – kahtlustatakse andmevargust, varuserverid olevat samuti “tühjaks tõmmatud”.

Riigi infosüsteemi ametist (RIA) öeldi, et juhtunu asjaolud on selgitamisel ning võimaliku intsidendi kohta andmed puuduvad, ent amet saab viimaste kuude praktika pinnalt kinnitada, et lunavararünnakud on aktiveerunud ning mitu väiksemat ja suuremat ettevõtet on nende tagajärjel kahju kannatanud.

“Kui selline olukord on tekkinud, siis soovitame kindlasti julgesti abi küsida ning anda intsidendist teada aadressil cert@cert.ee,” ütles RIA intsidentide käsitlemise osakonna juht Tõnu Tammer.

RIA on selle aasta seitsme kuu jooksul registreerinud üle 8000 juhtumi, mida on umbes 1600 võrra rohkem kui mullu samal ajal. Lunavara ja pahavara juhtumid moodustasid mullu kõigist intsidentidest, mida oli üle 10 000, enamiku ehk umbes 70 protsenti.

FEB-il on üle Eesti kaheksa kauplust.

“Kõige suurema tõenäosusega krüpteeriti mingid andmed,” kommenteeris Klaid Mägi küberturvalisusega tegelevast firmast CybExer Technologies portaalile Geenius. “Ilmselt võib nüüd lähiajal oodata, mida häkkerid FEB-ilt nõudma hakkavad.”

Aasta tagasi juunis oli küberrünnaku tõttu sunnitud oma kauplused sulgema ehituskaupade müüja Ehituse ABC.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles