Kui hing lahkub inimesest, aga mitte Facebooki kontolt

Marju Lina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast lähedase surma tema Facebooki konto likvideerimine on küllalt keerukas ülesanne.
Pärast lähedase surma tema Facebooki konto likvideerimine on küllalt keerukas ülesanne. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images

Statistika põhjal on Eestis Facebooki kasutajaid 600 000 – 700 000. Kuus protsenti nais- ja neli protsenti meeskasutajaist on vanemad kui 65. Igavene pole keegi. Kui inimene siit ilmast lahkub, kas tema Facebooki konto jääb edasi elama?

Inimesel, kes põeb rasket haigust, on mõelda sajast muust asjast kui sellest, mis saab pärast surma tema sotsiaalmeediakontost. Hulganisti muid muresid on perelgi. Igal aastal kustub Eestis keskmiselt tuhat eluküünalt enesetapu või õnnetusjuhtumi tagajärjel. Lähedase surma järel on omaksed leinas ning sellele, mis toimub samal ajal kusagil sotsiaalmeedias, ei pöörata harilikult mingit tähelepanu.

Aga seal käib omaette elu edasi. Võimalik, et äsjasest surmast pole suur osa lahkunu “sõpru” kuulnudki. Võimalik, et nad kirjutavad talle. Tema Facebooki seinal liiguvad pildid, uudised, lingid. Facebook saadab “sõpradele” kadunukese sünnipäevateate – ja saabuma hakkavad õnnitlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles