Tuleva suve Viru Folk keskendub iiri kultuurile

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Veedla.
Peep Veedla. Foto: Marianne Loorents

9.–11. augustil Käsmus toimuval koguperefestivalil loovad festivali korraldajad kolmeks päevaks Iirimaaga sarnase keskkonna, kus kõlab ohtralt iiri traditsioonilist muusikat ning on võimalus tutvuda mitmekülgse iiri kultuuriga. 

Ja seda mitte ainult suurtel lavadel, vaid nii nagu Iirimaalgi, ka kõige ootamatumates kohtades. Iirlased lihtsalt on niivõrd muusikalembesed. Iirimaal vahetusüliõpilasena viibiv Viru Folgi korraldustiimi liige Henrika Trave räägib oma kogetust: "Olen juba väga ammu iiri muusika maailmas kergelt seigelnud, aga eales ei osanud ma oodata midagi sellist, mida hetkel Iirimaal õppimine ja elamine mulle pakkunud on. Sattusin elama majja, mis on muusikute seas üks tuntumaid, ja pea igal õhtul toimuvad siin jämmid, väiksed minikontserdid – kogu maja on sellest muusikast täidetud." Sellist elu oskab Trave hinnata. "Tasub ainult oma pill välja võtta ja alumisele korrusele minna, et olla osake nende kultuurist, sellest vabadusest, mida nende muusika pakub. Ei ole mina veel näinud, et ükski asjaolu takistaks neil pilli kohvrist välja võtmast ja mängimast. Vahet pole, kus või kellega oled, alati on seal vähemalt üks muusik, kes tõmbab jämmi käima, ja järsku on koos uhke seltskond erineva taustaga inimesi, kes oskavad midagi mängida. Lausa luksus!"

Iiri muusika on tuntud ja hinnatud üle maailma. On ju väga palju iirlasi oma saarelt laia maailma rännanud ning oma kultuuri kõikjal levitanud. Kas ja kuivõrd see eestlasi kõnetab? 

"Sellesse muusikasse on kodeeritud meie sarnane elutunnetus iirlastega," sõnab iiri kultuuri suur austaja Üllar Saaremäe ja lisab: "See on mingi veider kood või veregrupp, mille endas ära tunnen, mis minus haagib, kui iiri muusikat kuulan."

Augusti teisel nädalavahetusel on Käsmus võimalus igaühel seda iirlaslikku elutunnetust tajuda. Peale muusika on festivaliprogrammis ka kuulus iiri stepptants, iiri muinasjutud, teater, filmid ning kindlasti ei saa läbi iiri kohvi, õlle ja viskita. Kõige selleta, milleta iiri kultuuri ettegi ei kujuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles