Vaade: pinged Megavallas

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Meelis Meilbaum

Megavalla nime kandis fiktiivne omavalitsus Haljala näiteringi 2016. aasta suvises vabaõhutükis.

Siis liideti vald A vallaga B ning saadud omavalitsuse nimeks ei võinud saada rohkemat ega vähemat kui Megavald, sest uue liitvalla juht ei soovinud olla midagi vähemat kui megavallavanem. See kõik oli enne, kui haldusreform päriselt hoo sisse sai. Üllatusi aga nagu ei tulnudki.

Hiljuti vestlesin ühe Kadrina valla inimesega, kes ütles, et Kadrinas on elu igavaks läinud. Eks selle igava taga on palju asju, aga üks on kindlasti see, et vald liigub rahulikus tempos ning asju aetakse suurema sõdimiseta. Ilmselt mäletavad lehelugejad, et veel selle aasta alguses olid pinged Kadrina vallas haripunktis ja üks umbusaldamine ajas teist taga. Kinga said nii vallavanem kui ka mõned teised.

Nüüd on Haljalas naabrite nipid üle võetud ning hoolimata sellest, et sealse vallajuhi Leo Aadli umbusaldamine läbi kukkus, pole rahu ikka saabunud. Tõsi, Haljala vald sai Vihulat kosides ka üsna riiaka pruudi. Võitlused sadama(te) pärast, teineteise süüdistamised sahkerdamises ning ebaausates võtetes on ületanud meediakünnisegi.

Kujutlegem, et Leo Aadel sõidab hommikul tööle, võtab kabinetis istet ja hakkab mõtlema, milline oleks ikkagi parim viis valla arengule pidurit tõmmata.

Huvitav, kas Haljala vallas on mõeldud läbi ka see, mis siis paremaks läheks, kui vallamaja Võsult Haljalasse kolitaks, mis läheks oluliselt paremaks, kui Aadel või keegi teine valla juhtimisest kaoks. Huvitav oleks teada. Raha ju kuskilt juurde ei tule, vähesega peavad läbi ajama kõik omavalitsused. Mis siis vahet, kes neid kümmet eurot sõrmede vahel soojendab. Löön teisele nuiaga pähe ning istun ise pisku otsas. Ja siis?

Iseasi, kui praegune vallavõim seisaks otseselt arengul ees. Kujutlegem, et Leo Aadel sõidab hommikul tööle (vahet pole, kas Võsule või Haljalasse), võtab kabinetis istet ja hakkab mõtlema, milline oleks ikkagi parim viis valla arengule pidurit tõmmata. Heliseb telefon, teisel pool toru keegi ministeeriumist.

“Tervist! Tahaks teile sinna Haljalasse rahasüsti teha.”

Leo Aadel viskab aga toru hargile. “Ei lähe läbi, sindrinahad!”

Kui tõesti nõnda oleks, vaat siis võiks küll kõik rahvahääletusele panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles