Esimene sõjatalv kujunes veriseks

Odette Kirss
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Reek oli Virumaa Kaitseliidu esimene ülem.
Nikolai Reek oli Virumaa Kaitseliidu esimene ülem. Foto: Eesti sõjamuuseum

1918. a veebruari lõpus alanud Saksa okupatsioonile saabus lõpp sama aasta novembris, mil Saksamaa läänerindel rängalt kaotas ja 11. novembril alistus. Kohe pärast seda, kui Tallinnas tuli taas kokku Eesti Ajutine Valitsus ja loodi Kaitseliit, algas võimu ülevõtmine ka Rakveres.

Virumaa Kaitseliidu esimeseks ülemaks sai 28-aastane, tollal veel alampolkovniku aukraadiga Nikolai Reek, hilisem kindralmajor, kes formeeris samal ajal Rakvere mail 5. jalaväepolku. Eesti Kaitseliidu ülema kindralmajor Ernst Põderi korraldus temale 11. novembrist 1918 kõlas nii: “Ajutise Valitsuse nimel käsin Teid ajaviitmata algata Eesti Kaitseliidu organiseerimist Virumaal ühes arvatud Narva linna...”

Ja tõepoolest, otsekohe Reek ka Kaitseliidu loomisega Rakveres alustas. Veel samal õhtul korraldas ta Põhja võõrastemajas, mis asus Pikk tänav 2, Saksa okupatsiooni ajal salaja loodud omakaitse liikmete nõupidamise, kus toimetati kaitseliitlaste registreerimist. Linnatänavaile saadeti korda pidama relvastatud patrullid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles