Sõduritest saavad mehhanismijuhid

Marju Lina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid õpivad mehhanismijuhiks.
Sõdurid õpivad mehhanismijuhiks. Foto: Kaitsevägi

Pioneeripataljonis on käimas mehhanismijuhi eriala baaskursus. Kursusele pääsevad vaid valitud sõdurid, sest kursus nõuab julgust, initsiatiivi ning tahet töötada väärtusliku suuremõõtmelise tehnikaga.

"Valisime kursusele need mehed, kellel olid eeldused ning motivatsioon erialal töötada. Lisaks arvestasime sõdurite tsiviiltaustaga, nii mõnigi neist on suurte masinatega juba enne teenistust kokku puutunud või elatist teeninud," ütles kursuse ülem nooremleitnant Sten Kusma. "Kursuse algul olid sõdurid ettevaatlikud, kuid tänaseks on nad omandanud julguse ning vajaliku vilumuse, et masinatega opereerida ning etteantud töid teostada," lisas Kusma. Kursuseülem leidis, et omandatud oskused ning eri masinate juhtimisõigus tulevad sõduritele kasuks ka tsiviilelus. Need annavad paremad võimalused tööturul, aga tähendavad ka kogemust ja julgust, mida igapäevaellu kaasa võtta.

Kursusel õpivad sõdurid töötama pioneeripataljoni rasketehnikaga. Käitavate masinate hulka kuuluvad ratas- ja roomikekskavaator, laadurekskavaator, ratasbuldooser, frontaallaadur, pioneerieritehnika sõiduk ning universaalhaagisega traktor. Neil, kel varem vastava kategooria juhtimisõigus puudus, on võimalik see kursuse jooksul omandada.

Mehhanismijuhi kursus algas masinahoolduse põhimõtete, ohutustehniliste võtete ning seaduste alustõdede omandamisega. Seejärel hakati treenima praktilisi oskusi, mis järk-järgult keerukamaks muutusid.

"Kursusel saadud kogemustest pean kõige väärtuslikumaks teadmisi masinate põhjalikust hooldusest, millega varem polnud kokku puutunud, samuti erinevaid spetsiifilisi oskusi," ütles kursuslane Mairo Tikerberi, kes enne teenistusse saabumist oli mitu aastat töötanud Austraalia suurimas veinitehases frontaallaaduri juhina. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles