Meie igapäevast hirmu ...

Keio Soomelt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keio Soomelt.
Keio Soomelt. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Totalitarismile omane enesetsensuur ei ole võõras ka meile. Ma ei pea siinkohal silmas viisaka inimese elementaarset oskust ennast valitseda, vaid hinges pesitsevat (üldiselt põhjendamatut) hirmu, mis sunnib meid käituma ebaratsionaalselt, mõnikord lausa ennast ja teisi hävitavalt.

Viimase paari kuu jooksul olen kokku puutunud sellise iseennast kammitseva käitumisega, mis kõrvalt vaadates tundub kummaline, kuid paneb siiski küsima, on’s meie igapäevane elukeskkond tõesti sedavõrd julmaks muutunud, et sunnib inimesi sel moel tegutsema.

Mõni aeg tagasi olin tunnistajaks ühele üsna raskele LGBTI koolikiusamise juhtumile. Ma ei peatu looga seotud isiklikel detailidel, kuid hinge jäi kriipima üks seik. Minu ettepanekule, et koolijuht võiks sellise kiusamise avalikult, kogu koolipere ees hukka mõista, vastati eitavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles