Juhtkiri: peeglitestiga riigikokku

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Lähenevad valimised seavad iga päevaga üha suurema tähelepanu alla kandideerijad ning erakonnad. Kui igal erakonnal on oma lubadused ja sihtrühm, siis ühise joonena võib nimetada, et väidetavalt on kõik oma ridadesse värvanud parimatest parimad, spetsialistid, doktorid, asjatundjad, professionaalid.

Seda ütleb ka vabaerakond. Nende avalikkusele saadetud pressiteade algab üldsõnalise lausega, et vabaerakonna esinumbrid on oma ala kõige paremad asjatundjad. Kõlab kõrgelennuliselt, aga kui hakata lähemalt uurima, siis tegelikult ei tulegi kuskilt välja, milline see igaühe “oma ala” on, et valimispäeval teaks häält anda.

Võtame näiteks Pavo Raudsepa, kellele Virumaa Teataja pühendas hiljaaegu leheruumi tema plaani tõttu minna riigikogu valimistele Rahva Ühtsuse Erakonna ridades. Nüüd leiame endise spordiässa vabaerakonnast, kuigi tegelikkuses on mees ikkagi veel teise partei hingekirjas. Pavo Raudseppa teab üldsus kui tublit suusasprinterit, on see valdkond siis ka vabaerakonna valimisprogrammis ja tulevases seadusloomes?

"Pavo Raudseppa teab üldsus kui tublit suusasprinterit, on see valdkond siis ka vabaerakonna valimisprogrammis ja tulevases seadusloomes?"

Võta siis kinni, mida sinna riigikogusse õigupoolest tegema minnakse. Kuigi oma nimekirjaga on välja tulnud suurem osa erakondi, kukub tähtaeg enese valimistele registreerimiseks täna. Siiani ei ole maakonnast ükski üksikkandidaat oma kandideerimissoovi avaldanud.

Mõni päris spetsialist võiks siiski proovida. Näiteks arst. Öelda: “Tere, mina olen lugupeetud tohter ja kavatsen seista riigikogus selle eest, et perearstidel oleks tulevikus huvi asuda tööle ka kaugema kandi rahva abistamiseks, mitte üksnes Tallinnas või Tartus.” See oleks konkreetne plaan, mis ei teeniks sealjuures ühegi erakonna huve.

Aga seni, kuni käib üks üleüldine mõmin “parimatest parimatest” ja näo taga sisu ega plaani ei ole, otsige lolli, hüvad vali-mind-mehed.

Kandidaatide värbamine erakonna valimisnimekirja võiks käia ikka kuidagi veenvamalt kui peeglitestiga: et peegel sooviavaldaja näo ette, ja kui peegli uduseks lööb, siis kõlbab nägu plakatile seadmiseks küll!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles