Metsanduse murekohti vaagiv metsakogu koguneb peagi Sagadis

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlikest koosneva metsakogu ettepanekud edastatakse uue metsanduse arengukava koostajatele.
Vabatahtlikest koosneva metsakogu ettepanekud edastatakse uue metsanduse arengukava koostajatele. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Metsanduse murekohtade lahendamiseks kogunes vabatahtlikest koosnev metsakogu möödunud nädalavahetusel esimest korda Nelijärvel. Järgmiseks aruteluks saadakse kokku nädalavahetusel 6.-7. aprillil Sagadis.

Metsakogu on kokku kutsunud Keskkonnaministeerium, kuhu loositi osalemishuvi üles näidanud inimeste seast 50 inimest. Esimesel kokkusaamisel arutati probleeme metsanduses ning võimalikke lahendusi. Metsakogu ettepanekud esitatakse ekspertidest ja teadlastest koosnevale juhtkogule, kes arvestab nendega uue arengukava koostamisel.

Keskkonnaministeerium on alustanud järgmise kümnendi, aastateks 2021.-2030. metsanduse arengukava (MAK2030) koostamist, kuhu kaasatakse metsanduse eksperdid, teadlased ja huvirühmad. Lisaks neile on metsanduse arengukava koostamises võimalus kaasa rääkida ka soovi avaldanud eraisikutel, osaledes rahvakogu-laadse metsakogu töös. Metsakogu arutelud lähtuvad möödunud aastal arengukava ettevalmistuse käigus sõnastatud probleemidest, mis on jagatud kolmeteistkümneks probleemirühmaks.

"Nelijärvel sel nädalavahetusel toimunud metsakogu arutelud jäid üldiselt rahulikuks, ehkki oli ka emotsionaalsemaid hetki,“ kirjeldas kohtumise meeleolusid sotsioloog Peeter Vihma, kes on MAK2030 kaasamismudeli autor. "Oli ka näha, et kahe päeva jooksul arenes osalejate vilumus nii arutelusid pidada kui ka ettepanekuid sõnastada,“ tõi Vihma välja metsakogu rolli arutelukultuuri edendamisel.

Esimesel metsakogu nädalavahetusel selgitati välja kuus kõige enam huviäratavat probleemirühma ja jõuti arutada kahte neist — metsanduse institutsionaalse korralduse probleemirühma ning raiete ja ökoloogiliste väärtuste tasakaalustamise probleemirühma. Teisel nädalavahetusel, mil kokku saadakse Sagadis, käsitletakse nii kultuuri, sotsiaal-, majanduse kui ka ökoloogia valdkonna probleeme.

Metsakogu nimetas ka kandidaadid, kelle seast metsakogu liikmed valivad 7. aprillil enda kaks esindajat ning kaks asendusesindajat MAK2030 koostamise huvirühmade aruteludesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles