Teatritudengid seavad Dekameroni tänasesse

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Hetk “Dekameronist”, mida saab näha kolmapäeval noorte teatritudengite esituses Rakvere teatris. Fotol vasakult Hans Kristian Õis, Karolin Jürise ja Kristjan Poom.
Hetk “Dekameronist”, mida saab näha kolmapäeval noorte teatritudengite esituses Rakvere teatris. Fotol vasakult Hans Kristian Õis, Karolin Jürise ja Kristjan Poom. Foto: Siim Vahur

Kolmapäeval, 15. mail kell 19 esitavad Rakvere teatris TÜ Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti 12. lennu noored oma diplomilavastuse – Giovanni Boccaccio “Dekameroni”.

See on Euroopa kirjandusloo üks tüvitekst, mille tähendus ja mõju on tajutavad tänapäevalgi. Ja nagu Boccaccio teoses, pajatavad VAT Teatri ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia koostöölavastuses kummalisi, õpetlikke, liigutavaid ja veriseid lugusid noored ise. Nad räägivad maailmast, mis on alati pisut ohtlikum ja müstilisem, kui me oma argielus tunnistada tahame – ja seda nii 14. kui ka 21. sajandil.

“Dekameron” algab lausega: “On inimlik omadus kaasa tunda neile, kelle meel kurb on.” Infoühiskonnas pommitab meedia tarbijaid lugematute lugudega eri elualadelt, kuid eriti hinnatud on lood katastroofipiirkondadest, sõjaväljadelt, epideemia epitsentritest – sest laibad, veri, väändunud jäsemed ja valukarjed on minev kaup.

Teatrikunsti noored katsuvad klassikalugude abil selgust luua, kus on ikkagi inimliku kaasatundmise võime piirid ja kust algab kalestumine.

Dramatiseerija ja lavastaja on Aare Toikka, osades TÜ VKA teatrikunsti tudengid.

Basiiliku koosseisus teevad kaasa Karolin Jürise, Henessi Schmidt, Silva Pijon, Maarja Tammemägi, Stefan Hein ja Mathias Einari Leedo, Apelsini koosseisus Karolin Jürise, Grete Konksi, Loviise Kapper, Elena Koit, Hans Kristian Õis ja Kristjan Poom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles