Nädala kaja: üks häda teise järel

Toomas Herm
Copy
Toomas Herm.
Toomas Herm. Foto: Virumaa Teataja

Lõppeval nädalal kiskus käest ära viimane pool. Halbu uudiseid üha tuli ja tuli.

Neljapäeva ennelõunal kaotas majapõlengus Rakveres Karja tänaval peavarju kaks leibkonda. Pärastlõunal algatati Rakvere linnavolikogu istungil umbusalduse avaldamine linnapea Marko Tormile. Viimaseks piisaks kannatuskarikas osutus Moonaküla teeehitus. See saaga aga kogub järjest tuure, sest tundub, et kõik, mis Moonakülas valesti teha võis, tehti ära. Õigesti ei läinud midagi. Isegi kogemata mitte.

On kahetsusväärne, et volikogu istungilt puudus linnapea ise. Põhjuseks olevat olnud varem kavandatud puhkus. Meenus kunagi Vene sõjaväes kuuldu, et sõda sõjaks, aga lõunasöök olgu õigel ajal. Ütlust meeri käitumisele kohandades kõlaks see nii, et skandaalid skandaalideks, puhkus olgu õigel ajal.

Arvestades tekkinud olukorda, võinuks Marko Torm siiski vastata ajakirjaniku kõnedele. Mitte selleks, et rahuldada viimase uudishimu, vaid et lehe vahendusel suhelda linnarahvaga, oma valijatega. Mõnikord kasutavad poliitikud pildilt kadumise taktikat. Linnapea nüüdne käitumine jättis mulje, mida diplomaatiliselt väljendudes on väga raske meeldivaks nimetada.

Toompeal pandi aga eile parlamendi erakorralisel istungjärgul hääletusele umbusaldusavaldus peaminister Jüri Ratasele. Võin lahjemat mürki võtta selle peale, et isegi paljudele koalitsioonipoliitikutele tekkinud olukord riigis enam kohe üldse ei meeldi. Ometi võis lahjemat mürki võtta enne hääletamist ka seepeale, et umbusaldamine kukub läbi. Miks? Seda saab seletada ühe sõnaga: toiduahel.

Võin lahjemat mürki võtta selle peale, et isegi paljudele koalitsiooni­poliitikutele tekkinud olukord riigis enam kohe üldse ei meeldi.

Valitsuse muutumisega muutub seegi. Suured tegijad maanduvad endiselt soojadel kohtadel, kuid jutt käib ministeeriumides, riigiasutustes, -firmades ja jumal teab kus veel töötavatest ametnikest.

Seni, kuni mu väide toiduahelast paika peab, poliitiline kultuur ei parane. Ja siin ei saa inimestele midagi pahaks panna, isegi poliitikutele mitte, sest aated ega kultuur kõhtu ei täida, lastele riideid ei muretse.

Ei saa sel nädalal surmastki üle ega ümber. Eile hukkus Vajangul traagilises liiklusõnnetuses sõiduautot juhtinud naine.

Aga traditsiooniliselt lõpetan positiivsega. Homme algab paljudel koolitee.

Soovin, et õppurid mitte ainult ei omandaks sel raskel teel usinalt teadmisi, vaid oskaksid neid edukalt ka kasutada. Mõistagi mitte ainult tahvli ees või eksamitel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles