Nädala kaja: ees olev vältimatu lahing

Toomas Herm
Copy
Toomas Herm.
Toomas Herm. Foto: Virumaa Teataja

Nii mõneski idamaises võitluskunstis on nipp, mis viib kindlalt võiduni. See on välditud lahing, sest välditud lahing on võidetud lahing. Pahatihti see aga alati ei õnnestu.

Pea iga päev saame teateid koroonaviirusesse nakatunute avastamisest Eestis. Praegu on riigil veel ressurssi mitte ainult haigestunuid jälgida-ravida, vaid ka nendega näiteks bussis või taksos kokku puutunuid otsida ja teavitada.

Viirus aga on nagu kurjategija – alguses korrakaitsjatest alati sammukese ees. Kardetavalt saab riigi ressurss mingi haigestunute arvu ületamise korral otsa. Viirus väljub paratamatult kontrolli alt. Itaalia prognoosib, et maa elanikkonnast 80 protsenti peab selle haiguse läbi põdema.

Paanikaks ei ole põhjust, sest olukord sarnaneb väga gripipuhanguaegsega. Ainuke “aga” on selles, et vanurid ja mõningaid kroonilisi haigusi põdevad inimesed satuvad ohtu, sest nende tervis ei pruugi vastu pidada ei gripile ega nüüd levivale koroonaviirusele.

"Tean ka nippi, kuidas ohus olijaid kaitsta."

Tean ka nippi, kuidas ohus olijaid kaitsta. Eakaid lähedasi on gripi eest ikka kaitstud isolatsiooniga. Inimene pannakse sõna otseses mõttes oktoobrist märtsi-aprillini eraldatusse. Sõltuvalt gripipuhangu kestusest. Temaga suheldakse vaid sidevahendite abil või akna-ukse kaudu, kui tuuakse eluks vajalikku. Näiteks toitu. Julgen seda pakkuda seepärast, et asi pidi täitsa toimima.

Võrreldes Eestit ja Itaaliat, võib tekkida küsimus, miks meil ei suleta ülikoole nagu seal. Millegi sulgemine peab tulema õigel ajal. Eestis pole praegu ülikoolide sulgemine mõistlik, sest üliõpilane nakatub kuskil mujal – kaubanduskeskuses, ööklubis, vanaema juurde viivas bussis. Millegi sulgemine toob kaasa majanduslikud kulutused ja seda abinõu peab kasutama mõistlikult. Täpsemalt öeldes hajutatult. Et need kaheksakümmend protsenti korraga haigeks ei jääks, mis tooks kaasa majandusliku kollapsi. Seega on mõistlik vältimatut lahingut pidada etapi kaupa. Ja selle õnnestumisele saavad kaasa aidata ka elanikud ise, järgides pädevate institutsioonide soovitusi.

Paraku aga on uudistes, et haigus tuvastati äsja kuskilt välismaalt naasnul. No nüüd peaks juba viiruse ohtlikkus olema piisavalt selge ja reisihimu ohjamiseks on igati mõjuv põhjus olemas.

Soovitusi järgides ei hoia me mitte ainult ennast, vaid ka teisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles