Juhtkiri: Miks on Eestis hea elada?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi Eestimaal.
Suvi Eestimaal. Foto: Katrin

Eesti president Toomas Hendrik Ilves on Facebookis esitanud üleskutse nimetada sada põhjust, miks on Eestis hea elada. Presidendi üleskutse on tehtud heas usus ja sooviga inimestele rõõmu ning mõtlemisainet pakkuda. Ja üleskutsele on asutud ka usinalt vastama.


Eesti on eestlaste kodu. Kodus on ikka hea elada – olgu see kodu milline tahes: korter mõnes magala paneelmajas või siis papist eramu uusrajoonis või hoopis vanavanemate ehitatud talu metsa veeres. Kodus tunneb inimene ennast turvaliselt, ta teab, mida tohib, mida mitte. Teab, kust saada süüa ja mida teha selleks, et oleks soe ja mõnus.


Eesti pereliikmeteks on eestlased. Eestlane teab, kuidas Eestis elada nii, et võiks tunda ennast turvaliselt. Meile on võõrad ja harjumatud teiste rahvaste kombed, toidud, kõnepruuk, nii nagu on ühele perele harjumatu naabrite elukorraldus.


Me võime küll kiruda Eesti ilma, aga leiame neljal aastaajal ometi piisavalt kauneid päevi, mil ümbrust nautida. Meie loodus on meie rikkus: suviselt lõhnav metsmaasikavälu, sügisene värvikirev maastik, talvised hanged, kevadine tärkamine.

Siin on ruumi. Kes tahab, võib minna metsa ja kuulata looduse hääli. Kes tahab, saab peesitada ihuüksi rannaliival, ilma et keegi tema privaatsust häiriks. Ja kes tahab, võib suunduda mõnda suuremasse linna sagina keskele – meie väikesel maal on ju kõik käe-jala juures.
Eestis on hea elada, sest oleme sündinud eestlasteks ja oleme riigi vabaks saanud. Ning meie kohus on oma riiki ja keelt hoi­da. Ja see kohus on meeldiv, seda kohust ongi hea täita päev-päevalt rõõmsa mee­lega tööd tehes, kaasmaalastega kõrvu­ti. Jah, me võime nentida, et kuskil makstakse sama töö eest paremat palka. Aga teisalt – on paiku, kus tasu veelgi napim.


Eestis on me kodu ja perekond, sõbrad, siin saab suhelda emakeeles – siin saame olla me ise.
Ja muidugi, meil on must leib, oma kätega korjatud metsaannid, e-riik ja veel sada head asja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles