Narva vanalinna makett leidis ajutise kodu

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Fjodor Šantsõni loodud Vana-Narva maketti saab uudistada kunagise Narva mööblikombinaadi saalis.
Fjodor Šantsõni loodud Vana-Narva maketti saab uudistada kunagise Narva mööblikombinaadi saalis. Foto: Andres Pulver

Fjodor Šantsõni käte vahel sündinud Narva sõjaeelse vanalinna makett seisis pikka aega Narva raekoja saalis, kuid eelmise aasta kevadel pakiti see kokku ja viidi lattu. Narvas ja kaugemalgi küttis maketi saatus pikka aega kirgi, nüüdseks on leitud ajutine lahendus – makett, õigemini küll lõviosa sellest, on üles pandud endise Narva mööblikombinaadi kontorihoone saalis olevale näitusele.

Narva muuseumi direktor Ivo Posti rääkis, et ühelt poolt oli vajadus maketti eksponeerida, teisalt tundus aga pelk maketi näitamine muuseumile liiga tagasihoidliku ülesandena ning nii vaatab eelmisel reedel avatud näitus ka tulevikku. “Näituse kandev idee on öelda lahti minevikuihalusest ja mõelda tulevikule,” selgitas Posti.

Mõneti just seetõttu on ka makett “poolik”. Täpsemalt öeldes puudub küll suhteliselt väike, ent oluline osa maketist – Narva linnus. Samas ei oleks täismõõdus makett saali lihtsalt mahtunud.

Posti juhtis tähelepanu sellele, et väga hästi säilinud mööblikombinaadi saal on ka ise otsekui eksponaat, lisaks on maketi kõrval vaatamiseks hulk asju muuseumi kogudest, suur hulk infot on aga pandud kardinatele.

Mööblikombinaadi saali kõrval on kinosaal, kus saab vaadata väikest filmiprogrammi Narvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles