Enamik läänevirulasi räägib emakeelena eesti keelt

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Lõviosa läänevirulasi räägib emakeelena eesti keelt. Foto on illustratiivne.
Lõviosa läänevirulasi räägib emakeelena eesti keelt. Foto on illustratiivne. Foto: Joakim Klementi/Postimees

Statistikaametisse jõudnud andmete põhjal rääkisid Eesti elanikud eelmisel aastal emakeelena 231 keelt. Eesti keelt emakeelena rääkivaid inimesi elas eelmise aasta alguse seisuga Eestis 894 336, seda on 68 protsenti elanikest, kelle emakeel on teada. Lääne-Virumaal kõneleb eesti keelt emakeelena 87 protsenti elanikest.

Kõige rohkem on eesti keelt emakeelena kõnelejaid Hiiumaal ja Saaremaal – kummalgi saarel üle 98 protsendi elanikest. Lääne-Virumaal kõneleb eesti keelt emakeelena 87 protsenti elanikest. Lääne-Virumaa jääb edetabelis üheteistkümnendaks, asudes Läänemaa ja Tartumaa vahel.

Naabermaakonnas Ida-Virumaal on eesti keelt emakeelena rääkijate osatähtsus kõige väiksem ehk 14 protsenti.

Statistikaameti juhtivanalüütik Ethel Maasing kõneles, et Eesti elanike räägitavate emakeelte arv on viimastel aastatel suurenenud. "Näiteks 2018. aasta alguse seisuga rääkisid Eesti elanikud 211 emakeelt, mis tähendab, et kahe aastaga on lisandunud koguni 20 uut keelt," ütles Maasing.

Eesti elanike teine räägitum emakeel on vene keel, mida kõneles eelmise aasta alguse seisuga 382 155 elanikku. Teisi keeli kõneles emakeelena 2,8 protsenti eestimaalastest. Eesti ja vene keele järel on suuruselt järgmise kõnelejate arvuga ukraina keel, mida räägib 9510 inimest. Soome keelt kõneleb 3918, inglise keelt 2462, läti keelt 2100 ja saksa keelt 1514 Eesti elanikku.

"Eestis emakeelena räägitavatest keeltest koguni 68 on sellised, mida räägib vaid üks inimene. Kahe kõnelejaga emakeeli on 18 ning kolme kõnelejaga keeli kümme," lausus Maasing.

Täna tähistatakse Eestis emakeelepäeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles