1989 Viru-Nigulasse plaaniti uue koolimaja ehitust

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Vasta kool tänapäeval.
Vasta kool tänapäeval. Foto: Meelis Meilbaum

Viru-Nigulas oli 1989. aastal tõsine arutelu, kuhu ehitada uus koolimaja. Ääri-veeri oli ka jutuks toona koolina kasutuses olnud Vasta mõisa härrastemaja korrastamine. Seal tegutseb kool praegugi.

Viru Sõna kirjutas üsna konkreetselt: uue koolihoone ehituse alguseks 1992. või 1993. aasta, ehitajaks Rakvere KEK. Ilmselt oli see juba viisaastakuplaanides või kus tahes kirjas ja keegi ei osanud veel aimata, mis järgmisel paaril aastal Eestis juhtub.

Ehitusaeg oli välja öeldud, aga see polnud sugugi kindel, kuhu kool ehitada: kas Vastale või Viru-Nigulasse. Uuriti ka kohaliku rahva arvamust. Ella Rajari vahendas ajalehes aga kolmandat, toona alternatiivset varianti: tehtagu parem Vasta mõisa hooned korda ja jätkatagu seal kooli pidamist. “Võiks olla midagi ajas püsivamat kui moodne karp­hoone Viru-Nigula alevikus, kus tuleks alles looma hakata haljastust kõleduse peletamiseks jne,” arutles ta. “Samal ajal kui kool lahkuks Vastalt, jääks lagunema ja otstarbetuks ilus ajalooliselt väärtuslik hoonekompleks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles