Kolumn: Eesti oma väikese pildiga maailma

Teet Suur
, kunstnik
Copy
Teet Suur.
Teet Suur. Foto: Inna Grünfeldt

Õitsele löönud e-kaubanduse ja kullerteenuste ajastul sean sammud postkontorisse, et panna posti üks pakike. Elu on näidanud, et reis üle Atlandi võtab kümme päeva, nii saab kohalejõudmist täpselt ajastada. Lahke postitöötaja küsib, kas kleebime pakile postmargid või lööme ainult templi. Pakun, et kleebime marke, erinevaid ja palju. Tutvustavad need ju Eestit.

Paki saatmiskulu on 21,80 eurot. No selle eest peaks hea valiku saama. Esimene mark on just samal päeval välja antud “Au Ukrainale!”, rahutuvi ja Ukraina lipuga. Järgmised kaks marki kuuluvad Eesti kirikute sarja. Esimesel on Tartu Maarja kirik, kultuurilooliselt tähtis pühakoda, kus 1869. aastal toimus esimese üldlaulupeo peaproov ja mille tornist kuulutati laulupidu avatuks. Seetõttu nimetatakse Tartu Maarja kirikut laulupidude hälliks. Aastakümneid kasutati kirikut spordihoonena, praegu käivad taastamistööd ja peagi saab kirik uuesti torni. Teisel margil on Harjumaa kõige suurem kihelkonnakirik, Keila Mihkli kirik.

Postmark on hea kunstiklassika tutvustamiseks. Eesti kunstimuuseumi kullafondi sarjast lähevad käiku kaks marki. Ühel on baltisaksa maalikunstniku Gustav Hippiuse aastal 1852 maalitud “Eesti pruut” ja teisel Eesti tuntuima avangardisti, lapsena Tapal ja Rakveres elanud Ado Vabbe maal “Seine’i jõgi”. See 1924. aasta futuristlik teos oli meie tolleaegses kunstis tõeliselt uudne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles