Meeste tervisekäitumise uuring. Abi otsimist takistab püüd terviseprobleemidega ise hakkama saada

Kärt Devaney
Copy
Uuringust selgub, et arsti või nõustaja poole pöördumist takistavad meeste puhul nii korralduslikud kui ka emotsionaalsed barjäärid, muu hulgas püüd ise hakkama saada.
Uuringust selgub, et arsti või nõustaja poole pöördumist takistavad meeste puhul nii korralduslikud kui ka emotsionaalsed barjäärid, muu hulgas püüd ise hakkama saada. Foto: Pärnu Postimees

Meeste tervisekäitumise uuringu eesmärk oli mõista, miks mehed hoiduvad nõustamis- ja tervishoiuteenuste kasutamisest, ning leida ja osaliselt katsetada viise ja võtteid, mis suunaksid mehi neid teenuseid senisest enam kasutama.

Sotsiaalministeeriumi tellitud Kantar Emori meeste tervisekäitumise uuringust selgub, et arsti või nõustaja poole pöördumist takistavad meeste puhul nii korralduslikud kui ka emotsionaalsed barjäärid, muu hulgas püüd ise hakkama saada. Teenused, samuti eneseabivõimalused, peaksid olema meestele lihtsamini kättesaadavad ja senisest rohkem meeste eripärast lähtuma. Meestel oleks oma tervise eest lihtsam hoolitseda, kui ka ümbritsev keskkond, hoiakud ja normid seda soodustaksid, selgub värskest uuringust.

Kantar Emori juhteksperdi Jaanika Hämmali sõnul on meestel sageli raskusi enda terviseprobleemide märkamise ja kirjeldamisega. «Oluline on aidata meestel oma terviseprobleeme märgata ja neid kirjeldada. Just vaimse tervise murede puhul ning eriti vanematel meestel puudub tihti sõnavara oma murede kirjeldamiseks. Lisaks on paljudel meestel autonoomsuse ja emotsionaalse kontrolliga seotud uskumused – nad on harjunud ise hakkama saama ja oma tundeid mitte jagama,» selgitas Jaanika Hämmal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles