Aru karjääris plaanitav tehnoloogiline uuring ei tähenda veel laiaulatuslikku kaevandamist

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Eesti geoloogiateenistuse delegatsioon Rakvere vallavalitsuses. Alates vasakult direktor Sirli Sipp Kulli, maavarade osakonna juhataja Tiit Kaasik, maavarade osakonna projektijuht Lauri Joosu ja maavarade osakonna vaneminsener Einar Kivimäe.
Eesti geoloogiateenistuse delegatsioon Rakvere vallavalitsuses. Alates vasakult direktor Sirli Sipp Kulli, maavarade osakonna juhataja Tiit Kaasik, maavarade osakonna projektijuht Lauri Joosu ja maavarade osakonna vaneminsener Einar Kivimäe. Foto: Siim Mihailov

Rakvere vallavalitsust väisas läinud neljapäeval Eesti geoloogiateenistuse delegatsioon, kes andis ülevaate sellest, kuidas hakkab välja nägema Aru karjääris plaanitav tehnoloogiline uuring. Rakvere vallavolikogu esimees Peep Vassiljev rõhutas kohtumisel korduvalt seda, et inimestele tuleb avalikult rääkida, kuidas pinnase uurimine välja näeb, ja ka laiemalt seda, mida erinevad stsenaariumid elanikele tähendada võivad.

Vassiljev väljendas kohtumisel muret, et fosforiidi kaevandamise teemaga minnakse liialt kiiresti edasi ja maaametist oli tulnud signaal, et Rakvere vallas pikka pidu pole. Maksimaalselt olevat aega viis aastat ja siis hakatakse juba fosforiiti kaevandama. "Nüüdseks oleme olukorras, et me ei tea, keda uskuda ja keda mitte uskuda," lausus Vassiljev. "Kas uskuda poliitikuid või akadeemikuid? Valla territooriumist 85 protsenti on kaetud riigi huviorbiidis olevate maavaradega. Aidake meil selgeks teha, et kuidas me ellu peame jääma."

Rakvere vallavanem Maido Nõlvak nentis samas kõrvalt, et uurimine toobki selguse lähemale. "Võibolla pole Arus üldse midagi märkimisväärset ja kaevandamise teema langeb üldse laualt maha," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles