Muruniiduk vajab enne hooaja algust hooldamist

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits/Postimees

Aianurgas võib küll veel lumehunnik laiutada, kuid praegu on just õige aeg mõelda muruniiduki või -traktori hooldamise peale, et tööriist algavaks hooajaks korda seada ja talle võimalikult pikk eluiga kindlustada.


Baseilo OÜ juhataja asetäitja Vahur Sall rääkis, et niidukit tuleks hooldada just nimelt enne hooaja algust, sest talve jooksul on seadme paakidesse ja mootorisse niiskust kogunenud.

Kui õli vahetamisega saab ka kodustes tingimustes hakkama, siis tera teritamise ja balansseerimisega enam mitte – nende tööde tegemiseks tuleks niiduk töökotta viia.

Õli vajab enne niitma hakkamist vahetamist seepärast, et talve jooksul kogub õli niiskust. Aga kui masin õli ja vee seguga tööle panna, võib mootorit kahjustada. Samuti võib mootori lõhkuda vibratsioon, mis tekib muruniiduki balansseerimata tera tõttu. Kui jätta tera tasakaalustamata, peab arvestama ka suurema bensiinikuluga. Kindlasti on tarvis üle vaadata õhufilter, vajadusel puhastada, ning süüteküünal uue vastu vahetada.

Jättes õhufiltri puhastamata, tekib oht, et tolm läbib mootori ja kulutab mootori tunduvalt kiiremini läbi. Puhas filter aga püüab tolmu kinni ja see tagab seadmele pikema eluea.

Ka tuleks poldid-mutrid üle käia ning veenduda, et rattad niidukil all ei logiseks ja piduritrossid poleks välja veninud.
“Kui kõik need asjad on üle vaadatud, on endal ka ohutu selle niidukiga töötada,” rõhutas Vahur Sall, lisades, et enne muruniidukiga tööle asumist tasub paaki panna värske bensiin, sest bensiini põlemisomadused seistes muutuvad ja kütus pole enam nii kvaliteetne.

Täpselt samu nõuandeid võiks silmas pidada murutraktori omanikud, kuid lisaks peab jälgima, kas rehvides on ette nähtud rõhk. Paha ei tee ka esisilla ja esisilla rattalaagrite määrimine. Murutrimmer nõuab enne hooaja algust pöörete reguleerimist ning reduktoriga trimmeril peab jälgima, et reduktoris ikka õli oleks. Oluline on ka määrida toru sees olevat trossi või võlli.

Et oma niidukile hea peremees olla, ei tohi lasta murul väga kõrgeks kasvada. “Nii kui rohi kasvama hakkab, tuleks niitmisega alustada. Hiljem on koormus seadmele tunduvalt suurem, kui rohi n-ö üle pea kasvab,” sõnas Vahur Sall ning lisas, et praegu ongi just õige aeg tuua masinad töökotta hooldamiseks - pikki järjekordi pole.

Kõrghooajal võib järjekord venida kuu pikkuseks. “Kui jätta kevadine hooldus vahele, võib juhtuda, et ei saa kogu suve muru niita, kui muruniiduk juhtub katki minema,” pani mees inimestele südamele.

Niitmine
Katsed näitavad, et muru kasvamise seisukohalt on kõige soodsam niitmiskõrgus 50 kuni 100 mm. Kui niitmiskõrgus jääb alla 50 mm, tekib oht, et taimed saavad kahjustada. Niitmiskõrgus valitakse suurem kuivades piirkondades ja varjulistes kohtades, et ära hoida taimede kuivamist.

Liiga madalalt niitmine (alla 30 mm) on kahjulik ka seadmetele, sest see suurendab lõikeosa kulumist, lisaks sellele on oht, et kivide vastu sattumisel tekivad kahjustused. Liiga madal niitmiskõrgus vähendab muru elujõudu ja seega vastupidavust. Sellega väheneb juurtemass ja muru võib kergemini ära kuivada.
Allikas: Husqvarna

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles