Ööbiku asemel paugub linnuses uus suurtükk

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus ja vana suurtükk.
Uus ja vana suurtükk. Foto: Aarne Mäe

Rakvere linnus sai turiste hullutama uue suurtüki, sest endine rootsiaegne sõjarelv saadeti pensionile.

Uus suurtükk tegi eile külastajate meeleheaks esimesed proovipaugud ning tossu jätkus linnuseõue kauemaks.

Attention, attention,” hüüdis sõjameheks riietunud linnusetöötaja linnusekohvikus einestanud välisturistidele enne seda, kui valas avasse 200 grammi jagu püssirohtu.

Seejärel tuli 30 millimeetri paksuse seinaga torust kõmakas, mis Ööbiku omale sugugi alla ei jäänud. “Hästi hoiab suitsu üleval,” takseeris seejärel 130millimeetrise kaliibriga ava Priit Verlin, 1400ndatest aastatest pärit Burgundia suurtüki koopia autor.

Siis nimetas ta selle tüki Kaitsja Kaiduks. Olgu lisatud, et linnuses asuva ühe signaalsuurtüki nimi on näiteks Kaval-Ants. Arvake ise, kelle auks.

Priit Verlin seletas, et kui seni paugutanud Ööbik oli linnuse eksistentsi lõpust, ajast, mil vana Wesenbergi müürid vaenlastele enam vastu ei pidanud, siis nüüdne relv on linnuse õitseajast ja vastab paremini tolle ajalooetapi hõngule.

Võrreldes seni paugutanud rootsiaegse suurtüki koopiaga, on nüüdsel lühem toru, suurem kaliiber, väiksemad rattad (aga see-eest 150aastased).

Kohalikke mööblikunstnikke ühendanud Class X Furniture`i kolm meest – Priit Verlin, Rain Pluutus ja Priit Videvik – tegid rootsiaegse suurtüki koopia valmis 1998. aastal. Suurtükk ristiti Ööbikuks ning sellest sai linna üks tõsisemaid sümboleid enne tarvast.

Tuleval reedel tähistatakse uuenenud ilme saanud Rakvere linnuses sihtasutuse Virumaa Muuseumid 10. sünnipäeva.

Kuid populaarne on see vaatamisväärsus juba enne tööde lõppu – näiteks viimase kolme nädalaga on linnust külastanud üle 5000 koolinoore.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles