Politsei õpetas eakaid pensioniraha võtma

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Teisipäeval tutvustas politsei Rakvere eakate päevakeskuses kümmekonnale inimesele pangaautomaadist pensioni võtmisel varitsevaid ohte.


Ida politseiprefektuuri korrakaitseosakonna preventsiooni- ja patrullitalituse juhtivkonstaabel Annela Floren ütles, et Lääne-Virumaal pole automaadist raha võtnud pensionäre röövitud, kuid Harjumaal on seda juhtunud.

Politseinik toonistas, et pensioni järele peab minema valgel ajal ja kasutada tuleb rahvarohketes kohtades olevaid sularahaautomaate.

Et sullerid võivad automaadile paigaldada pangakaardilt vajalikke andmeid salvestava varjatud kaamera, siis politsei hinnangul ei tohi kasutada sellist sularahaautomaati, mille puhul tekib vähimgi kahtlus, et midagi on seal teisiti või mingi detail katki.

Floren manitses eakaid mitte võtma välja kogu pensioni ja harjutama end poes maksma pangakaardiga. Paraku aga pole see mõnikord võimalik. Eriti maakohtades, kus on pangaautomaadini palju maad ja väikestes poekestes pangakaardiga ei arveldata.

Kui on vaja korraga suurt summat, siis soovitab politsei paluda kedagi tuttavat või kas või läheduses silmatud mundrikandjat end sularahaautomaadi juurde turvama. Raha tuleb hoida võimalikult enda ligi, kas siis püksi- või pluusitaskus.

Kandekotti pandud raha puhul on nn kotijooksu oht: varas rebib koti käest ja põgeneb. Lahtisesse taskusse pistetud rahakott on Floreni sõnul osavatele pikanäpumeestele lihtne saak.

Floren hoiatas, et mõnele rahakotile on pandud lipik, kuhu saab kirjutada oma nime või aadressi. "Seda ei tohi mingil juhul teha," sõnas politseinik, kelle andmetel on mõne eaka inimese korteri- või majavõtmele aadress suisa sisse pressitud ehk teisisõnu on tehtud vargale tegutsemine võimalikult lihtsaks.

Rahakotis ei tohiks olla koos pangakaardid ja nende koodid, vaid need tuleb hoida eraldi. Hea, kui kood on kirjutatud kuhugi mingi numbrite jadana või tekstina, millest ainult omanik oskab õiged märgid välja lugeda.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles