Kaemus: Heidik ei haletse end, vaid ronib rõdult alla uut elu rajama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Margus Karu “NULLPUNKT”
Kirjastus Pegasus 2010, 367 lk


Noorteromaan “Nullpunkt” räägib 11. klassi õpilasest Johannesest, kes peab hakkama saama mitme tule vahel: neurootiline ema, lapsepõlvetuttavatest Lasnamäe bandiidid ja uue kooli noored, kes Johannest kuigi kergelt omaks ei taha võtta ja pigem teda heidikuks tembeldavad, kui tundma püüavad õppida. Johannes ei taha kunagi kellelegi liiga teha – ta on hea poiss, kuid elu keerdkäigud viivad ta selleni, et tal on raske end kehtestada ja ta peab kannatama mõnituste ning salgamise tõttu. Noormees aga võtab end käsile ja annab endast kõik, et muuta oma elu ja kujundada tulevikku. “Ükstapuha, mida ma nüüd ka ette ei võta, kaotada pole midagi – pigem hakkan seda mängu hoolikamalt mängima. Maailm on minu. Äkki läheb see eluke mul ikka kunagi paremaks?” arutleb ta.
Romaan ilmus 2010. aasta aprillis ja on palju positiivset vastukaja saanud nii noortelt kui ka kirjanikelt. Selle autor Margus Karu oli romaani kirjutamise ajal 25aastane noor filmiprodutsent ja polnud Austraalias romaani kirjutamise ajal veel kindel, kas tekstil on potentsiaali, et võiks selle välja anda. Tänu Margus Karu sõbrale Kairile aga raamat siiski ilmus ja kirjastuse Pegasus hinnangul on teos noorteromaan selle määratluse täpses tähenduses.
Kuna autor on noor ning ise läbi elanud raamatus kajastatavate sündmustega sarnaseid, on romaan realistlik. “Mul on olnud võimalus paralleelselt kuuluda nii Lasnamäe jõmmide kui ka kesklinna priimuste seltsi, otseselt tundmata end osana kummastki neist. Mõlema grupi sotsiaalne hierarhia ja enda koha eest võitlemine – seda kusjuures nii vaimselt kui ka füüsiliselt – on mulle tuttav,” rääkis Karu pärast raamatu ilmumist Päevalehele.
Raamatus on juttu sõltuvusainetest, pidudest, kuritegevusest, vägivallast, kuid samas pole nendega seonduvat üle dramatiseeritud, mistõttu jääb romaan tõsiseltvõetavaks ja seda on huvitav ning kerge lugeda. “Ma kindlasti ei arva, et kõik keskkoolinoored tarbivad stabiilselt alkoholi, kuid olen veendunud, et see on suur osa gümnaasiumi lõpuklasside õpilaste korteripidudest ja sünnipäevadest,” ütles Karu.
Teoses on roppusi, kuid nendega ei ole siiski üle pingutatud, mistõttu võib raamatut soovitada igas vanuses inimestele, et mõista noorte inimeste hingeelu ja eluraskusi. Lisaks sellele innustab romaan oma unistuste poole pürgima, ning seda realistlikus, mitte muinasjutule omases vormis.
“Nullpunktist” on varem valminud lavastus, kuid nüüd on loota, et sellest saab ka täispikk film. Juunikuu alguses toimusid Tallinnas, Jõhvis, Tartus ja Pärnus casting’ud, millele registreerus 1250 noort üle Eesti. 35 väljavalitut saavad kokku sügisel ning võtted algavad tuleva aasta jaanuaris-veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles