Juhis aitab elanikel kaevandamisel kaasa rääkida

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Keskkonnaõiguse keskus (KÕK) avaldas oma kodulehel juhise kohalikele kogukondadele ja inimestele, kelle läheduses soovitakse asuda maavarasid kaevandama. Juhises antakse muu hulgas nõu, millistele mõjudele tuleks juba enne kaevandamist ettevõtjate ja asutuste tähelepanu juhtida ja kuidas saab elanike huve loamenetluses kaitsta. Kuna kaevandamisloa saamine on pikk protsess, on elanikel juhisest lähtudes võimalik samm-sammult kontrollida, kas kaevandustegevus on nende huvidega vastavuses.

Kuna KÕK on tegelenud kaevandusplaanidega seoses ka kogukondade nõustamisega ja aidanud neil osaleda kaevandamisloa üle otsustamisel ning vajadusel ka tehtud otsuste vaidlustamisel, on veebilehel kättesaadav juhis eelkõige praktilise iseloomuga. Selles kirjeldatakse, milliseid etappe läbides kaevandamisloa andmist kaalutakse, millisel juhul koostatakse keskkonnamõjude hindamine ja millal piisab ametlikult keskkonnamõjude eelhinnangust. Kuna programmi mustand tuleb teha avalikult kättesaadavaks, võivad seda kõik lugeda ning vajadusel ka kohe kaevandusloa andjale ettepanekuid teha – näiteks kui elanik leiab, et mõni oluline mõju (näiteks kaevandamise mõju joogiveele) on täiesti tähelepanuta jäänud. Sel juhul võib paluda ka täiendavate uuringute tegemist.

Juhendi ühe koostaja jurist Siim Vahtruse sõnul on nad KÕKis pakkunud elanikele kaevandusalast õigusabi juba kaheksa aastat. “Meie jaoks ongi juhendis kõige uuem ja huvitavam see osa, kus kirjeldatakse, kuidas tunda ära häid ja halbu tingimusi, mis kaevandusloas kirjas,” selgitas Siim Vahtrus. “Tihti juhtub, et vaatad dokumendile peale ja tundub, et kõik on kirjas, aga praktikas on ikka mitu korda ette tulnud, et sõnastus on väga üldine. Näiteks on midagi soovitatud või kirjutatud, et sellest tuleks võimalusel hoiduda. Kui aga vaidluseks läheb, võib arendaja ju öelda, et näe, ei olnud lihtsalt võimalik hoiduda.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles