Seente kuivatamine – lihtne ja tõhus

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea võimalus seente säilitamiseks on nende kuivatamine. Foto on illustratiivne.
Hea võimalus seente säilitamiseks on nende kuivatamine. Foto on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

​Hea võimalus seente säilitamiseks on nende kuivatamine – kuivatatud seentel on intensiivne maitse ja neid saab kasutada mitmel moel. Kuivatatud seeni saab hiljem panna patta tervete tükkidena, köögikombainis või kannmikseris peenestades saab valmistada seenejahu, mida lisada maitseainena võietesse, kastmetesse, suppidesse või segada seenesoolaks.

Tähtis on pakendada kuivatatud seened hoiukohas hästi suletud paberkotti või klaaspurki, sest seened võtavad hästi ligi teisi lõhnu ja maitseid.

Kuidas seeni kuivatada? Kui teha seda madalal temperatuuril, vähema kui 40 kraadi juures, säilivad seente paljud kasulikud omadused. Karepa ravimtaimeaia perenaine Kat­rin Luke ütleb, et kõik söögiseened, mis ei vaja kupatamist, sobivad kenasti kuivatamiseks. Tema kasutab tavalist toidukuivatit, mis on tõhus, mugav ja kiire. Kel kuivatit ei ole, võib talitada nagu õunaviiludega: lükkida seeneviilud niidile ja kuivatada soojamüüri lähedal või madalal temperatuuril ahjus plaadile laotuna (ahjuuks hoida avatuna, et veeaur saaks välja tulla).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles