Kolumn: kui suur pimedus katab maad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Torma.
Signe Torma. Foto: Erakogu

Sama äkitsi, kui kadus elekter, katkes jutulõng emaga. Ootamatult saabunud pimedus kandis ruumi helid, mida kõrv polnud harjunud kuulmagi. Ukse taga rehealuse trepil krõbistasid kassid sööginõu kallal, gaasipliidi kahinas kees podisedes õhtusöök, tiksus isa vana seinakell. Harjusime uue tekkinud elukorraldusega vaikides.

“Kui me veel Vorstis elasime, siis pidasime õhtuti videvikku,” alustas ema. “Valgevarus kogunes pere köögilaua ümber. Istusime hämaras toas ja ajasime juttu. Käsitöö näppu võtmiseks oli juba liiga pime, kuid petroolilampi veel põlema ei pandud.” Ema jutu järgi võis nende videvikupidamise komme olla seotud nii päevatööst puhkamise kui petrooleumi kokkuhoiuga. Viimast käis ema ise kooliplikana kolme liitri kaupa Kiltsist ostmas. 

Juttude lõppedes süüdati üks pere kahest lambist, mille valgel vanaema pükse paikas või lõnga ketras, ema perele sokke-kindaid kudus ja onu Ats kõigile toasolijatele raamatut ette luges. Väike Maie jälgis segamata toimuvat ja kuulas huviga Atsi. Hilisemast ajast mäletab ema, kuidas minu vanaema võttis õhtuti kätte akordioni ning pillimäng meelitas tuppa tantsule naabertalude noorikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles