Vabadussõja relvarahu mälestatakse teisipäeval vaikuseminutiga

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest

Teisipäeval mälestatakse vaikuseminutiga 1920. aastal kehtima hakanud Vabadussõja relvarahu.

Eesti Lipu Selts, Eesti Muinsuskaitse Selts, Eesti Sõjahaudade Hooldeliit, Kindral Johan Laidoneri Selts, Jaan Tõnissoni Selts, Jaan Poska Fond ja MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum kutsuvad riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutusi, kogudusi, seltse ning kõiki kaaskodanikke üles peatuma 3. jaanuaril kell 10.30 minutiks, teatasid seltside esindajad.

Lisaks Vabadussõja võidusamba juures peetavale tseremooniale asetavad kaitseväe üksused ja Kaitseliidu malevad pärjad Vabadussõja mälestussammastele üle Eesti. Samuti tähistatakse relvarahu aastapäeva kirikukellade helinaga üle kogu Eesti ja vaikuseminutiga raadioprogrammides.

3. jaanuar on lipupäev, mil kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ja avalik-õiguslikud juriidilised isikud heiskavad Eesti lipu.

1920. aasta 3. jaanuaril kell 10.30 vaikisid relvad Vabadussõja lahinguväljadel, kui pärast 402 päeva kestnud vaenutegevust lakkas Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel sõjategevus. Eesti kaotas sõjas üle 6000 inimese, neist pea 4000 otseses lahingutegevuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles