“Sangarid” panid plehku Karepa rannast

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki filmis väidetakse, et kokkulangevused reaalsete isikute ja sündmustega on juhuslikud, kumab läbi tegelik sündmusteahel, kui Aleks Lepajõe, Raivo Roosna, Harry Gelstein ja André Hildebrandt põgenesid Karepalt üle mere. Detsembris andsid nelikust kolm meest asja kohtusse, sest filmis kasutatakse nende lugu luba küsimata.
Ehkki filmis väidetakse, et kokkulangevused reaalsete isikute ja sündmustega on juhuslikud, kumab läbi tegelik sündmusteahel, kui Aleks Lepajõe, Raivo Roosna, Harry Gelstein ja André Hildebrandt põgenesid Karepalt üle mere. Detsembris andsid nelikust kolm meest asja kohtusse, sest filmis kasutatakse nende lugu luba küsimata. Foto: Kaader filmist

Karepalt paadiga Rootsi põgenenud “sangarid” valmistasid peagi väliseestlastele pettumuse ja panid Rutja kordoni ülema pea pakule.

Kuigi filmi eel tuleb ekraanile kiri, et kõik kokkusattumused on juhuslikud, põhineb äsja esilinastunud Jaak Kilmi mängufilm “Sangarid” tõsielulisel lool sellest, kuidas neli noormeest 1984. aasta mais Nõukogude Liidu raudse eesriide tagant kummipaadiga Soome ja sealt edasi Rootsi põgenesid ning hiljem juveeliröövi korraldasid.

Riskantne põgenemine sai alguse Rutjalt, kus mehed vedasid kummipaadi paadikäruga kuni jõesuudmeni, sealt aerutati ööpimeduses ja udu varjus kaldast eemale ning seejärel tõmmati käima paadimootor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles