Repliik: prooviks olla kärbes

Marju Lina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lina
Marju Lina Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Tarkust kirjeldada on raske, ent selle tunneme siiski ära. Tark inimene jääb keerulises olukorras rahulikuks, ta näeb nii-öelda suuremat pilti, tunnetab oma teadmiste piire, on vajalikul määral enesekriitiline. Kanada psühholoogiaprofessor Igor Grossman väidab, et tark inimene elab kauem kui rumal. Sest ta oskab eluga rahul olla, hoida oma suhted korras ja depressiooni eemal.

Aga veel on Grossmani uuringute tulemustes peidus kaval nipp. Ta selgitas välja, et inimene on targem, kui ta on koos kaaslasega. Eriti tark on ta siis nõu andma. Ta näebki siis seda laiemat pilti, neid valikuid ja lahendusi, mida sõbrale välja pakkuda. Üksi oma murega vaeveldes ta alternatiive ja pääseteid nii kergelt aga ei näe.

Siin tulebki appi Grossmani soovitus: vaadake end nii, nagu oleksite kärbes seinal. Distantseeruge enesest. Veelgi enam, kui te ei karda kellegi ees narriks jääda, rääkige endast kolmandas isikus. Minu puhul niisiis: mida Marju nüüd küll tegema peaks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles