Jumalateenistus toimub Pauluse Vabaduskirikus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jumalateenistus toimub Pauluse Vabaduskirikus
Jumalateenistus toimub Pauluse Vabaduskirikus Foto: Ain Liiva

Homme kell 10 algab võidupüha jumalateenistus Rakvere Pauluse kirikus. Kalevi halli, võimla ja spordikirikuna rahvale tuttava hoone pühitses kirikuks toonane Eesti Evangeeliumi Luteriusu Kiriku piiskop Hugo Bernhard Rahamägi 16. juunil 1940. Arhitekt Alar Kotli projekteeris 1931. aastal asutatud Rakvere Pauluse kogudusele pühakoja Eesti Vabaduskirikuna, tähistamaks Eesti iseseisvuse 20 aasta juubelit.

Hoone ei saanud kunagi valmis, sest II maailmasõda ja sellele järgnenud režiimimuutus ei andnud võimalust kogudusel pikalt tegutseda. 1951. aastal suleti punavõimu survel Pauluse kogudus ja 11 aastat pühakojana tegutsenud hoonest sai totalitaarrežiimi all võimla.

On sümboolne, et Eesti vabariigi 100. sünnipäeva eel saab taas pidada jumalateenistust selles eesti rahva looga tihedalt seotud pühakojas. 2009. aastal korraldas Rakvere linnavalitsus Pauluse kiriku rekonstrueerimise ideelahenduse arhitektuurivõistluse. 26 riigist laekunud 136 võistlustöö seast valiti välja parim lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles