Juhtkiri: Kas pensionärid päästavad Eesti?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Sel nädalal haaras tädi Maali taas palderjanipudeli järele, et oma hüplema kippuv vererõhk kas või ajutiselt kontrolli alla saada. Nagu ta juba ammu kartnud, plaanibki valitsus sirutada oma käe tema pensioni järele.


Kui peaminister Ansip tegi teatavaks, et pensionid lähevad ilmselt maksustamisele, järgnes sellele tuline debatt, mis pole tänaseni vaibunud. Ja tädi Maali ei tea ikka, mis sellest Eesti elust välja tuleb ja milline on tema roll.



Rahandusminister Jürgen Ligi seletas, et pensionide maksustamine sotsiaalmaksuga pole mõeldav seetõttu, et suurem osa sellest maksust kulubki just pensionide maksmiseks.



Fakt on aga see, et sotsiaalkulutuste osakaal Eesti riigieelarves on seoses riigi tulude vähenemisega kasvanud ja kulude vähendamine või tulude suurendamine selles valdkonnas võimaldaks parandada eelarve olukorda.



Eesti Panga hinnangul ei ole senised riigieelarve kärped piisavad ja eelarvepuudujäägi hoidmiseks allpool kolme protsendi piiri võib olla vajalik vähendada puudujääki veel 1,5 miljardi krooni võrra.

Peaminister Andrus Ansip siiski ei pea pensionide vähendamist õigeks ei otse ega pensione maksustades.

Riigikogu keskerakonna fraktsiooni liikme ja endise sotsiaalministri Jaak Aabi hinnangul on valitsuse kava hakata pensione maksustama täiesti lubamatu.

"Eesti on oma ajaloo kõige raskemas majanduskriisis - tööpuudus kasvab pidurdamatult, palku kärbitakse, inimeste ostujõud langeb, lubatud pensionitõus oli kolm korda väiksem. Ja nüüd plaanib kõige tipuks valitsus anda pensionäridele veelgi raskemat hoopi," kommenteeris Aab.

Kui tahetakse pensione kärpida, siis tuleks seda ka nii nimetada, ütles aga sotsiaaldemokraat Eiki Nestor.

Ent kui pensionidele maks peale pannakse, kujunevad meie pensionäridest, kellest enamik pika ausa tööga oma puhkuse ära teeninud, need viimased õlekõrred, kes peavad Eesti riiki vee peal hoidma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles