Lääne-Viru põlde pöörab superrandaal

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Virumaa paestel põldudel müttab teist nädalat Austraalias välja töötatud ja Taanis toodetud koorel, mis pole ainulaadne üksnes Eestis, vaid üsna uudne ka kogu Euroopas, peale Eesti on selliseid veel üks Slovakkias ja neli Taanis.


Taanlaste omandis oleva ja Kalvi Mõisa juurde kuuluva Rannu Rukkilill OÜ põllumajandusjuhi Marek Ruiso sõnul on 650 000 krooni maksma läinud koorel Kelly Diamond Harrow 45R Virumaa kivistel põldudel asendamatu, sest selle põlluharimisagregaadi ehitus on väga vastupidav ja töömeetod hoopis teistsugune tavaliste ketasrandaalidega võrreldes.



Üheksa meetri laiuse kooreli kettide eriline asetus 43kraadise kaldenurga all sõidusuunas tingib ketaste osalise veeremise ja maapinna koorimise, mille tulemusel taimestik lõigatakse läbi ja jäetakse ühtlasele maapinnale.



Kalvi Mõisa juhatuse liikme Peter Thom­seni sõnul teevad agregaadi efektiiv­seks selle vastupidavus ja säästlikkus.



Peter Thomsen rääkis, et nägi masinast videot ühel kodulehel ja otsustas, et see on just paras nende 1200 hektari suuruse põllupinna jaoks. Kui masin testimiseks saadi, leiti, et sellel on väga madalad haldamiskulud. "Oleme väga rahul," märkis Thomsen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles