Pentti Kangasluoma: Milline on Soome korruptsioon?

Pentti Kangasluoma
, Lapua ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pentti Kangasluoma
Pentti Kangasluoma Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Olen Lapua toomkiriku koguduse aastaeelarve revident. 12 aastat olen olnud valitud linna revisjonikomisjoni liikmeks, neli aastat olin komisjoni aseesimees. Koguduse ja linna revisjonikomisjonil on abiks professionaalne revident.


Soomes on käimas aktiivne korruptsiooniteemaline mõttevahetus võimu kuritarvitamisest enda või tugirühma kasusaamise nimel. See on üsna üllatav, sest kõigi rahvusvaheliste võrdluste puhul peetakse Soomet vähekorruptiivseks maaks.



Soomes ei pea politseile raha pakkuma, kui sõidad purjuspäi, ületad kiirust või auto ei ole tehniliselt korras. Toll, maksuametnikud, piirivalve - kõik on ausad. Ülikooli lõputunnistust, ehitusluba, saatekirja arsti juurde ei saa raha eest osta. Eraarsti juurde pääseb suurema summa eest.



Olen kindel, et Eestisse tulnud tõsiselt tegutsevad Soome firmad on õpetanud häid äritavasid. Soomes on sõltumatu ajakirjandus ja see avalikustaks lisatasu nõudva ametniku jalamaid.



Igas suguvõsas on oma must lammas, igal kutsealal leidub erandeid.



Soome meedia toob iga nädal näiteid Vene ametnikkonna meelevaldsest käitumisest. Ei usu, et Soome on kaldunud palju vales suunas.



Aastaid tagasi sai pahemäärmus raha idast ja sotsiaaldemokraadid ja parempoolsed Rootsist ning Ameerikast. Valimisvõitlus oli odavam, parteidel oli palju rohkem liikmeid. Parteide raamatupidamine oli lohakas.



Kujunes välja "üleüldine tava", nagu praegu öeldakse.



Nüüd maksavad valimised meedias palju, parteidel on liikmeid vähe. Poliitikud otsustavad, kes ja kuhu ehitab ning milliseid maju võib ehitada.



Soomes on keelatud võtta vastu kingitusi, näiteks firmadelt, isegi kui mingit vastuteenet ei oodatagi. Kohe, kui vastav kahtlus tekib, viib see süüdistuse esitamiseni.


Soome ühiskond teeb vigade paranduse, mis on demokraatia alus, ja valimiste rahastamist valvatakse paremini.



Eesmärgiks on olla avatud ühiskond, kus kõigil peab olema võimalus jälgida asjade kulgu. Meedia peab olema demokraatia valvekoer.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles