Rakvere lihakombinaadil täitus 120 tegutsemisaastat

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere lihakombinaadil täitus 120 tegutsemisaastat.
Rakvere lihakombinaadil täitus 120 tegutsemisaastat. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti suurima ja vanima lihatööstuse, Rakvere lihakombinaadi ajalugu ulatub 1890. aastasse, mil Rakveres alustas tööd esimene linna tapamaja. 1944. aastal linna tapamaja ning Baumani ja Schenkeli vorstitööstus ühendati ja asutati Rakvere lihakombinaat.


1960. aastatel ettevõte rekonstrueeriti, 1963. aastal ühendati Rakvere lihakombinaadiga Kohtla-Järve ja Narva lihakombinaat.

1987. aastal sõlmiti ehitusleping Soome firmaga Suomen Rakennusvienti ning aastaks 1990 valmis Rakveres Euroopa tasemele vastava tehnoloogiaga moodsaim ja suurim lihakombinaat Baltikumis.

Eesti lihaturu trendid näitavad, et sealiha on olnud Eesti köögis 120 aasta vältel: eestimaalane sööb aastas ära 70,8 kg liha, millest 35,1 kg on sealiha.

Võrreldes Euroopa Liidu keskmisega sööme ühe inimese kohta 7,6 kg sealiha vähem kui eurooplased.

Rakvere oli ka esimene lihatööstus, kes alustas Eestis liha marineerimist BBQ ja Ameerika-pärastes marinaadides. Keegi ei uskunud tollal projekti a´la räim tomatis.

Kui algul olidki grilltoodete puhul populaarsed BBQ ja Ameerika-tüüpi marinaadid, siis viimaste aastate suund on Rakvere lihakombinaadi turundusdirektori Liina Jaansoni sõnul kodumaiste maitsete ja liha kokkusobitamine.

"Rakvere lihakombinaat oli esimene, kes tõi turule keefirimarinaadis šašlõki, millest on tänaseks arendatud koore ja jogurti marinaade. Koostöös Eesti maaülikooliga tõime 2008. aastal turule mustikašašlõki, mis võitis kohe tarbijate südamed ning sellest inspireerituna kombineerisime eelmisel aastal parimate omadustega kodumaise liha eestimaiste kirsside ja jõhvikatega," kõneles turundusdirektor Liina Jaanson. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles