Rahvaliidu Lääne-Viru ühendus ei toeta sotsidega ühinemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliit.
Eestimaa Rahvaliit. Foto: .

Rahvaliidu Lääne-Viru maakonnaühendus otsustas kolmapäeval mitte toetada Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE) ühinemist.



Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni esimees Andrus Blok ütles, et ühendus ei kiitnud erakorralisel konverentsil heaks ühinemislepingu projekti ning otsustas minna edasi iseseisva erakonnana. Tema sõnul pooldas Rahvaliidu iseseisvat jätkamist 33 ja SDE-ga ühinemist 11 inimest.

"Usume erakonda, usume iseendasse ja tahame olla rahvaliitlased, kes viivad edasi neid ideid ja väärtusi, mida Rahvaliit on senini kandnud," ütles Blok otsust põhjendades.

Lähinädalail arutavad ühinemislepingut kõik Rahvaliidu 18 maakonna- ja linnaühendust. Samuti võtavad ühinemise osas seisukoha SDE piirkondlikud organisatsioonid.

Mai esimeses pooles kogunevad kahe erakonna ühinemist arutama Rahvaliidu ja SDE volikogu, neist esimene 8. ja teine ilmselt 16. mail. Lõpliku otsuse teevad Rahvaliidu kongress 23. mail ja SDE üldkogu juuni algul. Mõlemas parteis on ühinemise otsustamiseks tarvis vähemalt kahe kolmandiku delegaatide toetust.

Rahvaliidu ja SDE juhtide ühinemisplaanid said teatavaks 12. aprillil, kui erakondade esimehed sõlmisid ühiste kavatsuste deklaratsiooni. Sama päeva õhtul moodustas Rahvaliidu volikogu läbirääkimisdelegatsiooni, kes pidas SDE esindajatega esimese kohtumise neli päeva hiljem.

Delegatsioonide töö päädis ühinemislepingu projekti esitamisega mõlema erakonna juhatusele, kes kiitsid selle esmaspäeval heaks.

Lepinguprojekti järgi ühineb Rahvaliit SDE-ga ning partei nimeks saab Eestimaa Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Dokumendi kohaselt peaks ühinemine lõppema ühise üldkoguga, mis toimub ajavahemikus oktoobrist tuleva aasta maini ning kus valitakse erakonnale uued juhtorganid.

Seni juhivad parteid kaasesimeestena Karel Rüütli ja SDE praegune juht Jüri Pihl ning aseesimeestena Peeter Kreitzberg, Anto Liivat, Kajar Lember, Indrek Saar, Katrin Saks ja Ene Tomberg.

Lepinguprojekt näeb ette, et pärast ühinemise registreerimist kuni esimese üldkoguni ühendatakse mõlema erakonna juhtorganid, kes peavad ka varem oma poliitilise tegevuse kooskõlastama. Otsuseid saab kuni uute juhtorganite valimiseni teha ainult siis, kui nende poolt hääletab enamik kummagi partei praeguste juhtorganite liikmeid.

Liitumisprotsessi koordineerib leppeprojekti kohaselt kümneliikmeline koordinatsiooninõukogu, kes ühtlasi juhib ka ühenderakonna riigikogu valimiste kampaaniat. Nõukokku kuuluvad mõlema erakonna esimees, aseesimehed ja peasekretärid ning seda juhib Jüri Pihl. Eraldi toimkond luuakse programmi ja põhikirja uuendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles