Kommentaar: Kolmandik Eesti majapidamistest säästab vett

Teet Kerem
, Eesti Energia energiasäästu valdkonna projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Energia e-teeninduses täidetud energiaprofiilidest selgub, et vaid kolmandik Eesti peredest on ette võtnud konkreetseid samme veekulu ja veesoojendamise energiakulu vähendamiseks. See on üllatav, sest veesoojendamise kulu on enamasti küttekulu järel suuruselt teine kodukulu.

Ühe müüdi kohaselt on nõude käsitsi pesemine vee- ja energiasäästlikum kui nõudepesumasinaga, kuid tõele vastab tegelikult hoopis vastupidine väide. Säästlike nõudepesumasinatega on võimalik kokku hoida kuni 90% vett ja kuni 60% vee soojendamiseks kuluvat energiat.

Maksimaalse kokkuhoiu saavutamiseks tuleks vältida poolikute masinatäite pesemist, eelistada võimalusel säästlikke (economy) režiime ja loobuda nõude loputamisest voolava vee all enne nende masinasse panemist. Võimalusel tasub kasutada programmikella ja ajastada nõudepesu öisele ajale, mil elekter on odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles