Alanud hobuseaasta eriline urbanipäev

, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm.
Hannes Rumm. Foto: Erakogu

Eesti rahvakalendris on 25. mai urbanipäev, mis on saanud nime paavst Urbanus I surmapäeva järgi. Uuemal ajal soovitatakse urbanipäeval alustada potipõllundusega ning keeta linaseemnetega kaerahelbeputru, sest vanade eestlaste jaoks märkis see päev öökülmade lõppemist ning õiget ­aega lina- ja kaerakülviga alustamiseks.

Tänavune urbanipäev on aga erandlik, sest siis soovitavad vabariigi valimiskomisjon ja kõik meie erakonnad lisaks käte mullaseks tegemisele proovida kätt ka ­Euroopa Parlamendi valimistel. Tavaliselt on nii, et kõigist valimistest tunnevad inimesed nii meil kui mujal kõige vähem huvi europarlamendi valimiste vastu. Mis on mõistetav, sest esmapilgul näib Brüsseli klaaspalee olevat palju kaugem ja eluvõõram kui oma vallamaja või Toompea loss.

Nii näib see aga ainult esmapilgul, sest tegelikult mõjutab Euroopa Liit meie elukeskkonda nii suurtes kui väikestes asjades pidevalt. Parim näide on Eesti majanduse käekäik, mille puhul rõhutavad viimastel aastatel kõik analüütikud, et kui ometi hakkaks kosuma kriisis vaevlev ­Euroopa Liidu majandus, kiirendaks see kohe ka meie majanduse arengut, vähendaks tööpuudust ja kergitaks palku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles