Juhtkiri: Folkige rõõmuks!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsmus tehakse muusikat laval ja murul, metsas ja merel.
Käsmus tehakse muusikat laval ja murul, metsas ja merel. Foto: Aarne Mäe

Juba kolmandat suve leiavad paljud virulased ja kaugemadki külalised aja, et kaptenikülla Viru Folgile sõita ja kuulata muusikakosti, mis kodust või võõrsilt kokku toodud.
Kuigi paneb imestama, et tõesti alles kolmandat? Tundub, nagu oleks rannaküla folk virulastele kauaseks kaaslaseks.


Juba siis, kui Aarne Vaik viikingipäevi korraldas, tundus, et Käsmus on midagi sellist ürgset, mille juurde inimesi tõmbab. Ja folk sai omaseks kohe esimesel aastal.


Tõsi, nagu nendivad ka korraldajad, olid käsmulased alguses pisut skeptilised, kuidas mõjub suur hulk folgilisi nende elule ja olule. Nüüd on nad avanud oma õued, et pakkuda mustikakooki, käsitööd või võimalust folgilisel oma muruplatsil puhata.

Eks ole neidki, kes igasuguse folkimise taga näevad vaid taas üht põhjust napsu võtta ja pidutseda. Ilmselt ei ole nad Viru Folgil käinud.


Festivali tunnuslausegi teatab: “Viru Folk - mõnus muusika kaunis keskkonnas!” Head kombed ja rõõmsa peotuju peab igaüks ikka ise kaasa võtma. Ja nagu ütles Peep Veedla mõni aeg tagasi persooniloo tarbeks antud intervjuus – Käsmu olevat nii ilus koht, et seal ei passigi napsune olla.
Et Käsmu on nii eraldi, jääb ära ehk hirm, et kohale ilmuks need pidulised, kes ainult otsivad põhjust kesvamärjukest juua.

Viru Folk on virulaste jaoks see pidu, mis viib meid tagasi oma juurte juurde. Et laulu- ja tantsurõõmsa rahva hulgas nautida seda koostoimet, mis oli sedavõrd vägev, et “laulva revolutsiooni” rahvana pani meist rääkima kogu maailma. Ja folgil tekib mõnus sünergia.


Viru Folki kiputakse vahel võrdlema Viljandi pärimusmuusikafestivaliga. Mõlemal muusikapeol esinenud Ruslan Trochynskyi Svjata Vatrast ütles hiljuti lehele antud intervjuus: “Aga kuidas saab võrrelda Viljandi Folki ja Viru Folki? Ei saagi!”

Ja ei peagi. Praegu on käimas ka tunduvalt väiksem V Märjamaa Folk, millest paljud virulased ilmselt kuulnud pole. Mõnusat koosolemise tunnet pakub oma kandi rahvale seegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles