Mõte: Kungladesh

Sander Liivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander Liivak.
Sander Liivak. Foto: Agnes Aus

Rakvere linnapilti iseloomustab kõrghoonete puudumine. Võibolla on see hea, sest maamärkidena saavad esile tõusta ordulinnus, Kolmainu kiriku torn, teatri lavatorn ja kurikuulus viljasalv. Siin linnas ei ole viiekorruselistest kõrgemaid maju. Tõsi küll, üks, millel kuus korrust, kõrgub otse linna piiri taga, Sõmeru vallas Pagusool, aga selle viimane korrus on peidetud häbelikult katuse alla. Rakveres ei ole üheksakorruselisi erinevalt enam-vähem sama suurest maakonnakeskusest Viljandist ning Virumaa väikelinnadest Kiviõlist ja Püssist.

Selles mõttes meenutab Rakvere Helsingit, sest ka seal on hoolimata kõvast graniitpinnasest teadlikult välditud pilvelõhkujate püstitamist – erinevalt Tallinnast.

1920. aastatel neid küll planeeriti ja murti piike, aga alles ülemaailmse majanduskriisi ajal, 1931. aastal, õnnestus soomlastel juba enne ehitusloa saamist püstitada Yrjönkatule 13korruseline hotell Torni. See jäi 1976. aastani Soome kõrgeimaks hooneks. Uuemal ajal on mõned tornid kerkinud linna äärealadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles