Kes vastutab roolikeerajate tervisliku seisundi eest?

, Ida-Tallinna keskhaigla kommunikatsioonispetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes vastutab roolikeerajate tervisliku seisundi eest?
Kes vastutab roolikeerajate tervisliku seisundi eest? Foto: Shutterstock

Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) korraldatud ümarlaual tõdeti, et eakate autojuhtide osakaal Eestis järjest kasvab, ning arutati, kas ja kellel lasub vastutus teavitada riiki autojuhi muutunud terviseseisundist.

ITK töötervishoiuarsti doktor Karin Sarapuu sõnul on sõiduki juhtimisel oluline inimese kolme funktsiooni korralik toimimine. “Nägemisfunktsioon, motoorne funktsioon ja kognitiivne funktsioon on kõik sõidukijuhtimiseks olulised ning need funktsioonid inimese vananedes paratamatult nõrgenevad. Nägemise puhul ei ole tähtis ainult hea kaugnägemine, vaid ka vaatevälja selgus ning adaptatsioon valgusele,” selgitas doktor Sarapuu.

Tema sõnul tuleb arvestada, et kutselised sõidukijuhid põevad rohkem kroonilisi haigusi. “Rahvusvahelised uuringud näitavad, et kaugsõidujuhtidel esineb keskmisest kaks korda rohkem rasvumist, nad suitsetavad keskmisest ligi kolm korda sagedamini ning samuti esineb neil kaks korda rohkem teise tüübi diabeeti. Eestis on vanemaealiste kutseliste juhtide osakaal kasvamas, sest see on üks ameteid, mida paljud vanemad mehed oskavad,” ütles doktor Sarapuu arutelul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles