Punatribunal jäi “kurikaelte” süüdimõistmisega hätta

Odette Kirss
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere raudteejaamas lund täis kohvriga pulli teinud gümnasistid pidid oma “kuriteo” pärast öö vangikongis istuma.
Rakvere raudteejaamas lund täis kohvriga pulli teinud gümnasistid pidid oma “kuriteo” pärast öö vangikongis istuma. Foto: SA Virumaa Muuseumid

1917. aasta 13. detsembril ainuvõimu haaranud töörahva nõukogu valitsemise aeg Rakveres kestis ligi kaks ja pool kuud. Senise maakonnavalitsuse juhid olid sunnitud põranda alla minema ja end varjama.

Jaanuari 4. päeval 1918 ilmus Viru maakonna miilitsakomissari korraldus nr 16: “Teadustan sellega, et endine Viru Maakonnavalitsuse esimees Mihkel Juhkam viibimata kinni tuleb võtta ja Rakvere täidesaatvasse komiteesse toimetada.” See korraldus jäi täitmata.

1918. aasta jaanuaris käis kogu maal ettevalmistus Eesti Asutava Kogu valimisteks, mis olid määratud 21. ja 22. jaanuarile (3. ja 4. veebruarile). Tegelikult ei jõutud päris kõikjal selleks ajaks valimiste ettevalmistamisega lõpule ja osas paikades lükati valimised edasi 9. ja 10. veebruarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles