Vinni Välk tuleb taas, male tõuseb au sisse

Eino Vaher
, maleõpetaja ja Rakvere Maleklubi üks eestvedajaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Male suurmeister Aleksandr Volodin on kroonitud Vinni Välgu võitjaks juba kahel korral.
Male suurmeister Aleksandr Volodin on kroonitud Vinni Välgu võitjaks juba kahel korral. Foto: Hilje Pakkanen

Umbes viis ja pool aastat tagasi helistas Ülar Lauk, rahvusvaheline meister ja Eesti paremaid maleajakirjanikke. Tema kätte oli jäänud kakskümmend aastat tagasi toimunud maleturniiri Vinni Välk rändauhind, mille ta soovis kolimise järel siia saata.

Vinni Välk oli nõukogude ajal populaarsemaid maleturniire, kus osalesid töökollektiivid ja linnade-alevite koondvõistkonnad. Mingil määral oli see praeguse ülipopulaarse Pühajärve turniiri eelkäija, osales ju sellel alati ka niinimetatud kirjanike võistkond (tavaliselt Raul Rebane, Ülo Tuulik, Mart Tarmak ja Paavo Kivine).

Üheksakümnendate keskel turniir vaikselt hääbus. Male ei olnud enam populaarne. Kõik mängisid korraga sportlikku bridži ja pokkerit. Vähemalt minu arvates hakkas järelkasv liialt palju aega veetma arvutis. Ehk on põhipõhjus siiski see, et kaks aegade parimat maletajat, Anatoli Karpov ja Garri Kasparov, jätsid lati liialt kõrgele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles